Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2018 » Лютий » 28 » ЮВІЛЕЙНИЙ КОНВЕРТ З ВУГІЛЬНОГО ЗАБОЮ
13:22
ЮВІЛЕЙНИЙ КОНВЕРТ З ВУГІЛЬНОГО ЗАБОЮ

У сімейних архівах місцевих меш­канців зберігаються численні згадки, по яких можна за роками відстежити, як зростав і розбудовувався наш шах­­тарський край. Особливо промо­вис­ти­ми є у цьому плані друковані пам'ятки. Одна з таких потрапила у ре­дак­цію нашого часопису. Це кон­верт з маркою, погашеною на глибині 477м у день 25-річчя Львівсько-Волин­сько­го вугіль­ного басейну.

 Як відомо з історичних джерел, 4 жовт­ня 1949 року Рада Міністрів СРСР поста­новила організувати трест "Захід­шахто­буд", який з 1950 року розпочав будів­ництво вугільних шахт у Волин­сь­кій, а з 1952 року - у Львівській областях. Перше вугілля з надр пішло на-гора 30 грудня 1954 року з шахти №2 "Новово­лин­ська", а  вугільна галузь Львівщини бе­ре початок з 27 грудня 1957 року, коли була здана в екс­плуатацію шахта №2 "Великомостів­ська" ("Бендюзька"). Усі побудовані  згодом  шахти  працювали  у складі виробничого об'єднання "Укр­за­хід­­вугілля". Після роз­поділу шахт у 1998 році на львівську та во­линську гру­пи, кож­на область веде відлік від початку роботи першої шахти на її те­риторії. ДП "Львіввугілля" відзначило 60-річчя вугіль­ного басейну у грудні 2017 ро­ку, а ювілей у волинських шахтарів був на три роки раніше.

4 жовтня 1974 року, на честь 25-річ­чя Львівсько-Волинського вугільного ба­сейну, з ініціативи міського товариства фі­лателіс­тів за узгодженням з комбіна­том "Укрзахід­вугілля" у вугільній шахті відбулося пога­шен­ня поштових  марок. З метою по­шанування доблесної шахтарської праці всю кореспонденцію з ювілейним штампом, що посту­пила в цей день у поштове від­ді­лен­ня №1, при­везли на славетну своїми ре­кор­­дами шах­­ту №3 "Ве­ликомостівська", опус­­тили у забій та урочисто погасили  мар­­ки. Сотні лис­тів по­летіли з Червоно­града, ус­лав­лю­­­ючи шах­­тарську працю та знаковий юві­лей тоді ще молодого вугіль­ного ба­сейну…

Ольга МАЗУР

: | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Зробити безкоштовний сайт з uCoz