Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2017 » Вересень » 28 » КНИГА, НАРОДЖЕНА З ЖУРНАЛІСТСЬКОГО БЛОКНОТУ
07:53
КНИГА, НАРОДЖЕНА З ЖУРНАЛІСТСЬКОГО БЛОКНОТУ

У центральній міській бібліотеці Червонограда відбулася презентація книги "По стерні до рідні" відомого журналіста Мирона СЛУКИ, багаторічного автора статей у газеті "Гірник".

Привітати Мирона Слуку з виходом нової книги зібралася творча еліта Червонограда - колеги-журналісти, громадські діячі та письменники. Отець Михайло Низкогуз поблагословив творче дітище парафіянина та вручив Мирону Петровичу почесну грамоту і церковну медаль. Про знайомство та роки колегування з автором згадали журналісти Тарас Лехман, Іван Вашків, Зінаїда Навроцька, спів-редактор альманаху "Солокія" Михайло Махник, директор Червоноградської міської друкарні Олександра  Червінська, директор Червоноградської централізованої бібліотечної системи Надія Покотило. Презентацію збірки  натхненно провели  бібліотекар Руслана Федюк та член НСЖУ Віра Олеш. А соснівський  дует "Вишиванка" (Марія Савчук та Ірина Дуванська) привітав присутніх прем'єрою пісні компо-зитора Ігоря Байора на слова Мирона Слуки "Чуєш, тату...", проникливі слова якої мимоволі викликали сльози на очах.
Будучи кореспондентом львівської газети "За вільну Україну", Мирон Петро-вич також десятиріччя поспіль співпрацював із  часописом "Гірник" ДП "Львіввугілля". Його нариси  з  життя  шахтарських родин та інтерв'ю з відомими гірниками завжди збирали чималу читацьку аудиторію, вирізняючись неабиякою репортерською майстерністю. Автор завжди прагнув побачити у героях своїх дописів цікавих особистостей та вписати їх долі в контекст української історії. За роки журналістської діяльності назбиралося чимало творів,що пережили час і, незважаючи на те, що були написані 20-25 років тому, не втратили своєї актуальності й досі. І, звичайно, вірші, що роками писалися й нарешті побачили світ. Книга "По стерні до рідні", що вийшла у львівському видавництві "Ліга-Прес" - це 400 сторінок поезії, художньої та документальної прози, публіцистики - усього найкращого з доробку митця.
Сам Мирон Слука скромно вважає, що видання має насамперед архівну цінність, адже тут зібрані розповіді про долі десятків краян, боротьбу місцевих воїнів УПА, інтерв'ю з видатними священослужителями  тощо. Однак, беззаперечною є висока літературна цінність збірки, адже величезний життєвий досвід, своєрідний філософський погляд на світ, поетичний талант та гостре журналістське перо створили книгу, яку відкриваєш на будь-якій сторінці й не можеш відірватися. Її, безумовно, можна рекомендувати до читання не лише шанувальникам публіцистичного жанру та поезії, а  й  усім, кого цікавить складна історична доля Прибужжя на зорі Незалежності України.

Марія ЛУЦЕНКО 

: | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Зробити безкоштовний сайт з uCoz