Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2017 » Червень » 27 » ТЕПЛО І СВІТЛО З ДОБРОТВІРСЬКОЇ ТЕС
08:35
ТЕПЛО І СВІТЛО З ДОБРОТВІРСЬКОЇ ТЕС

Унікальна можливість побачити де і як виробляється електроенергія, взнати для себе багато нового та неспо­діваного про забезпечення власних осе­ль теп­лом і світлом, а також ознайомитися з економікою сучасного вироб­­­ни­­цт­­ва з'явилася в учнів Червоноградсь­кого про­­фесійного гірничо-буді­вельного лі­цею, де директором Руслан ОНИШКЕ­ВИЧ.

Нещодавно група учнів навчаль­ного закладу побувала з профорієнта­ційною екскурсією на ДТЕК "Добротвір­сь­ка ТЕС".

Візит на енергооб'єкт для учнів ліцею відповідав вимогам Правил техніки без­пеки: для них був проведений інструктаж та вручені захисні каски, одяг і взуття теж відповідали максимальним зручностям.

Під час екскурсії учні побачили основні технологічні процеси виробництва елект­рич­ної енергії, отримали вичерпні відповіді щодо діяльності ТЕС від провідних спе­ціалістів, що, звісно, дало змогу зрозуміти уніка­льність, масштабність та сучасність технологічного процесу генерації енергії. Їм розповіли про усі етапи роботи тепло­елект­ростанції, показали, як відбувається ремонт енергоблоків, щоб успішно підго­туватись  до осінньо-зимового періоду 2017-2018 р.р.Також ліцеїсти побачили су­час­не обладнання, яке працює на ДТЕК "Доб­ротвірська ТЕС", зокрема, електро­фі­льтри, що дозволяють значно знизити рі­вень шкідливих викидів у атмосферу.

 - На підприємстві,- зауважив директор Олег Таращук, - робиться усе належне, аби забезпечити безпечні умови праці для робітників. Теплова електростанція пра­цює стабільно, без зупинок. Ті завдання, які стоять перед колективом робітників, ви­ко­нуються. Робота станції  тісно пов'я­за­на з шахтами Львівсько-Волинського ву­гільного басейну, адже підприємства будувались водночас. Практично все ви­добуте шахтарями тверде паливо відвантажується  на  теплові  електростанції  ПАТ "ДТЕК Західенерго", куди входить і Добро­твірська ТЕС.

За словами керівника підприємства, спів­праця львівських шахтарів та доб­ротвірських енергетиків відбувається на пос­тійній основі. Надійна робота  теплової електростанції забезпечує енергією більшу половину потреб Львівщини. З початку ро­ку обсяг вугілля, який було викуплено для стабільної роботи станції, становить 74 від­сотки від усього видобутого.

Учні червоноградського ліцею охоче побували і всередині споруди, де взнали якнайбільше про всі складнощі процесу електровиробництва, зрозумівши, наскі­ль­ки важливим є раціо­нальне викорис­тання електроенергії  та теп­ла.

- Ми навіть не здогадуємось, яких зу­силь вартує праця шахтарів та енергетиків для належного забезпечення населених пунктів теплом і світлом, - ділиться вражен­нями учень першого курсу групи 41-42 за спеціальністю "слюсар-ремонтник, елект­ро­газо­зварник" Юрій Романюк. - Мене вразила великомасштабність цього потуж­ного підприємства. Відтепер я знаю, що тут працюють спеціалісти і за моєю май­бутньою професією.

На думку викладачів ліцею, подібні екс­курсії надзвичайно важливі для роз­ширення кругозору учнів, адже вони повин­ні знати відповіді на запитання: чому бата­реї  в  оселях  гарячі  та  звідки береться еле­­кт­рич­ний струм. Підростаюче поко­лін­ня  має відповідально і бережливо спожи­вати енергоресурси, адже у повсяк­ден­ному житті ми звикли до того, що вдома сві­тить світло, працюють електро­при­лади, ком­п'ютер, однак за цими по­бу­товими ви­годами стоїть велика і невтомна праця ву­гільників та енергетиків. Від­тепер, зна­ючи, яким складним є процес виробництва енергії, передусім  варто са­мим намага­тися навчитися і навчити друзів бу­ти мак­симально ощадливими.

Відвідавши  Добротвірську  теплову еле­к­т­ростанцію, гадаю, що учні ліцею зро­зуміли наскільки є важливою робота енер­гетиків для комфортного та спокійного на-шого з вами життя.

Для довідки: Добротвірська ТЕС (спершу Львівсько-Волинська ДРЕС) - теп­­лоелектростанція у Добротворі (Ка­м'янка-Бузький район) проектною по­туж­ністю 700 МВт, є структурним підроз­ділом ПАТ "ДТЕК Західенерго". Стан­ція побудована трьома чергами у 1955-1969 роках.

Вироблену електроенергію Доброт­вір­ська ТЕС відпускає в мережі України і сусідньої Польщі. Основний вид палива -вугілля. Для підсвітки і розпалювання кот­­лів використовується газ або мазут. Нині на ДТЕК "Добротвірська ТЕС" пра­цює 1633 працівники.

                               Лариса ГУМЕНЮК

На фото: майстер виробничого нав­чання Людмила Конончук (четверта зліва) та учні ліцею під час екскурсії.

              Фото з сайту Zahid.net

 

: | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Зробити безкоштовний сайт з uCoz