Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Березень » 11 » ВІДОМЧИЙ КОНТРОЛЬ
11:05
ВІДОМЧИЙ КОНТРОЛЬ

Під особливим контролем тримає стан техніки безпеки на шахтах адміні­ст­рація ДП "Львіввугілля".

Праця у шахті визначається двома критеріями: вугільним валом і успіхами в охороні праці - недопущенням аварій, травматизму тощо. Саме на останньому ми зосередимо особливу увагу.

Кожний шахтар, спускаючись у лаву, на своє робоче місце, хоче бути впев­неним, що після трудової зміни таким же здоровим і неушкодженим підніметься на-гора. Тому створення безпечних і нешкід­ливих умов праці є невід'ємною частиною діяльності державного підприємства. У зв'язку з цим важливого значення набуває відомчий нагляд і контроль за промис­ловою безпекою. Торік головні спеціалісти шахт здійсни­ли 6237 обстежень робочих місць, видали 3245 приписів, виявили 20060 порушень, 1741 раз призупиняли експлуатацію об'єктів чи ведення робіт. І, як результат, 657 осіб отримали догани та 189 було звільнено.

Одночасно вжито заходів для отри­ман­ня дозволів на ведення робіт і екс­плуатації обладнання підвищеної не­безпеки. На продовження терміну експлуатації стаціонарного обладнання було витрачено 1487,86 тис. грн. власних кош­тів. А в загальному на потреби охорони праці в минулому році направлено 18 млн. 373 тис. грн. Щодо фахівців апарату уп­равління ДП "Львіввугілля", то протягом 2012 року вони здійснили 642 обстеження робочих місць, під час яких виявили 3211 порушень нормативних актів з охорони праці, 191 раз призупиняли ведення робіт та притя­гнули до відповідальності за грубе нехтування правилами техніки безпеки 156 пра­цівників відокремлених підрозділів.

У травні минулого року на відокрем­лених підрозділах ДП "Львіввугілля" на­казом №82 запроваджено особливий ре­жим контролю за станом промислової без­пеки та охорони праці. Відтак були ство­­рені комісії, розроблені та запровад­жені заходи з підвищення промислової безпеки, що спрямовані на запобігання аварій, складені позмінні щодобові графіки відвідувань найнебезпечніших, в даній зміні, робочих місць старшими ІТП шахти, також розроблена щодобова система осо­бистого звітування директорів шахт на се­лекторних нарадах перед генеральним директором ДП "Львіввугілля".

Загальний контроль за станом охоро­ни праці та техніки безпеки під час особли­вого режиму взяв на себе генеральний ди­ректор Микола Клюка. В той же час працівники апарату ДП "Львіввугілля" періодично здійснюють контрольні перевірки виконання графіку відвідувань робочих місць, оперативно реагують на випадки формального ставлення до виконання зав­дань, винні особи притягаються до від­повідальності. За час дії особливого ре­жиму з 15 травня по 6 липня 2012 року на­ми проведено 689 перевірок під час яких виявлено 4818 порушень (ведення гір­ничих робіт - 2592, пилогазовий режим - 45, рудниковий транспорт - 1246, елект­ротехнічне господарство - 434, вибухо­без­пека - 2, БВР - 2, протипожежний захист - 512), у тому числі 92 рази ведення робіт призупинялось. Всі виявлені порушення усувались протягом доби. Винні були по­переджені та притягнуті до дисцип­лінар­ної відповідальності. Крім того, проведено 24 засідання постійно-діючих комісій з охорони праці на шахтах, де детально роз­­глядалися всі випадки порушень, за­слуховували пояснення осіб, дії яких при­звели до їх виникнення та видано 80 на­казів по результатах засідань. Вдруге особ­ливий режим на підприємствах ву­-­­гіль­ної промисловості був запровад­же­ний з 22 жовтня по 10 листопада 2012 ро­ку. За цей період було проведено 560 пе­ре­вірок, виявлено 3513 порушень, здій­­снено 116 зупинок (ведення гірничих робіт - 135, пилогазовий режим - 12, рудниковий транспорт - 805, електротехнічне госпо­дар­ст­во - 800, вибухобезпека - 9, протипо­жежний захист - 452), попереджено 229 осіб, оголошено 37 доган. Якщо порівняти результати першого та другого особливого режиму, то кількість виявлених порушень та осіб, притягнутих до відповідальності знач­но зменшилась, а це позитивний ре­зультат і говорить про дієвість таких ме­тодів роботи. Значну допомогу під час осо­б­­ливого режиму на шахтах держ­­під­-­приємства надали фахівці Західної міжре­гіональної державної інспекції нагляду у вугільній промисловості та Львівсько-Волинського ВГРЗ. Спільні дії дали змогу до­сягти по­зитивних результатів в охороні пра­ці, а роботу шахтарів зробити більш безпечною.

 

Валерій СОКОЛОВСЬКИЙ,

заступник генерального   директора

 ДП "Львіввугілля” з охорони праці

та надзвичайних ситуацій

: | Додав: admin | Рейтинг: 1.5/2
Зробити безкоштовний сайт з uCoz