Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Листопад » 29 » ВСЕ ПОЧИНАЄТЬСЯ З ПРОЕКТУ
09:26
ВСЕ ПОЧИНАЄТЬСЯ З ПРОЕКТУ

Виготовлення  проектно-тех­ніч­ної  документації  згідно вимог пра­вил безпеки, охорони праці та інших діючих директивних і правових до­кументів у вугільній галузі - такі зав­дання стоять  перед колективом про­­ек­т­но-конструкторського  бюро  ДП "Львіввугілля". Над якими саме про­е­к­тами працюють спеціалісти зараз - у ін­терв'ю з директором Пет­ром ЯРИНИЧЕМ.

Довідка "Гірника". Директор ПКБ Пет­ро Яринич відзначив цьогоріч свій юві­лейний п'ятдесятий День шахтаря. У гірничій галузі  інженер з 1966 року, від­коли прийшов на роботу в органі­зацію, що розробляла та упровад­жувала у виробництво найпрогресив­ніші на той час наукові розробки -Шахтоспецмон­тажно-налагод­жу­­ва­­­льне управління. У січні цього ж року вперше спустився в шахту, працюючи над переведенням вугільних підйомів в автоматичний ре­жим. Добра ви­роб­нича школа, енер­гійність та високі ор­га­нізаторські  здіб­ності  забезпечили швидкий кар'єрний ріст. А у 1983 році Петра Дмитровича запросили на поса­ду заступника гене­ра­льного  директора з кадрів ВО "Укр­західву­гілля". Шістнад­цять років поспіль він курував кадрову політику ве-личезного вугільного об'єд­нання: пле­кав керівні кадри, органі­зо­вував школи молодих спеціалістів, зрос­тив чималий кадровий резерв, пік­лу­вався, щоб кра­щих працівників було належно відзна­чено галузевими та дер­жавними наго­ро­дами. Багато з тих молодих інжене­рів,  що  тоді  починали сходження служ­бовими сходинками, добре пам'я-тають його головну наста­нову: ні­коли не відриватися від колек­тиву, на ке­рівній посаді зберігати людя­ність та повагу до робітників.

У 1996 році Петро Яринич очолив колектив Проектно-конструкторського бюро. За два десятиліття на цій посаді людський авторитет та управлінські зв'язки поважного і мудрого керівника не раз допомагали долати труднощі роботи і зберегти високий рівень фахо­вості у нелегких умовах повсякчасного реформування.

- Будь-яким практичним виробни­чим діям завжди передує розробка де­та­ль­ного проекту, - говорить Петро Дмитрович. - В даний час спеціалісти ПКБ роз­робляють проектно-кошторис­ну до-кументацію по широкому спектру робіт. Це такі робочі проекти як "Підго­товка та відробка виїмкових дільниць", "Про­типожежний захист шахт", комп­лексне знепилення шахт, дегазація гір­ни­чих ви­робок, ремонт шахтного об­­лад­нан­ня, будівель та захисту територій і бу­дівель на підроблених тери­торіях. Також готуємо проекти сис­тем авто­ма-­тич­ного центра­лізова­ного теле­контролю вмісту метану та коригуємо про­екти протипожежного захисту. Щоб ма­ти право на виконання цих робіт, спе­­ціалісти ПКБ пройшли навчання і от­ри­мали відповідні сертифікати.

- А якщо конкретно по кожному підприємству?

- З початку року спеціалістами ПКБ роз­роблені робочі проекти по підго­товці та відробці лави 366 шахти "Ме­жи­­рі­чанська", 306 шахти "Відрод­жен­ня", лав 107, 109  "Великомостівської", 177 шах­ти "Лісова"; підготовки та від­робки південно-східного крила пласта n7в "За­хідно-Бузький". До кінця 2016 року буде завершена розробка проекту  по відробці лави 565 шахти "Степова".

Для шахт "Лісова", "Відродження", "Межирічанська", "Великомостівська" виго­товлені робочі проекти комплекс­ного знепилення шахт і коригування про­ек­тів протипожежного захисту.

Також наші інженери готували про­екти по ремонту галереї на шахті "Чер­воноградська", робочі проекти ремонту будівель, підроблених цією ж шахтою.

Не обходиться без спеціалістів ПКБ і розробка заходів по захисту під­роб­лених територій від затоплення.Та­кі за­ходи розроблялись для шахт "Ме­жи­­річанська" і "Великомостівська".

- Які етапи проходить кожен про­ект перед затвердженням?

- Підготовка проекту починається із заявки на проектування, яку спеціа­лісти шахт  подають в ДП "Львівву­гіл­ля", де її затверджує генеральний ди-ректор. На підставі цієї заявки отри­муємо завдання на проектування. Ін­женери-конструктори, зважаючи на усі нормативні вимоги розробляють про-ект  та скеровують його в експертний центр. На основі затвердженого проек­ту шахти розробляють технічну доку­мен­тацію і паспорти гірничих виробок.

- Найважливіше, щоб проекти роз­витку шахтного виробництва відповідали вимогам безпеки…

- Провітрювання  виробок, зне­пи­лення  та протипожежний захист -  це три  кити  безпеки гірників у шахті. То­му в ПКБ над проектами для копа­лень працюють висококваліфіковані спеціа­лісти з великим стажем роботи на під­приємствах - Олег Вовків, Вален­тин  Анненков, Євгеній  Мостовий та Ігор  Стеблецький. У інженерно-бу­ді­ве­ль­­ному відділі, що займається  про­ектами захисту підроблених тери­торій, від­новлення пошкоджених буді­вель, ін­женери, що десятиріч­чями працюють у сфері проектування - Ольга Цьох, Марія Конінець, Вален­тина Ко­роткіна, На­дія Попова й Лариса Скоч­нягіна.

У випадку аварій наше бюро зав­жди залучають до роботи. В найкоротші терміни готували проекти лікві­дації аварії на шахтах "Межирічанська" та "Відродження", коли впала галерея на збагачувальній фабриці ПАТ "Львів­ська вугільна компанія"  тощо. Завдяки досвіду наших фахівців ро­бимо най­складніші проекти, що доз­во­ляють меншими затратами, вихо­дя­чи з реа­льних можливостей підпри­ємства, ліквіду­вати аварію, реставрувати примі­щен­ня і механізми.

Проектно-конструкторське бюро має належний авторитет у регіоні, тому не бракує сторонніх замовників. Насе­лення і приватні фірми зацікав­лені у оперативній та якісній підготовці про­ект­ної документації для будівницт­ва. Це дозволяє заробляти кошти і утриму­вати матеріально-технічну базу ПКБ. У майбутнє дивимося впевнено, адже наші послуги відповідають сучас­ним стандартам і затребувані у гірничій та будівельних галузях.

Марія ЛУЦЕНКО

: | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Зробити безкоштовний сайт з uCoz