Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Листопад » 3 » НАЙКРАЩИЙ АРГУМЕНТ – СПРАВИ
09:51
НАЙКРАЩИЙ АРГУМЕНТ – СПРАВИ

28 жовтня відбулася ХV звітно-виборна конференція Львівської територіальної організації профспілки працівників вугільної промисловості України.У роботі конференції взяли участь – голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов, голова обєднання профспілок Львівщини Роман Дацько,радник голови ППВПУ Юрій Білуха, міський голова Червонограда Ігор Чудійович, в.о. генерального директора ДП «Львіввугілля» Ярослав Шаварський, директори шахт та відокремлених підприємств держпідприємства, голови первинних профспілок.

Делегати затвердили порядок денний, обрали мандатну, редакційну, лічильну комісії та секретаріат. Учасникам конференції прозвітувала про роботу терорганізації за звітний період  голова ревізійної комісії Ольга Скрага.

Зі звітною доповіддю виступив голова Львівської територіальної організації Укрвуглепрофспілки Олег Турчин. Він, зокрема, сказав:

  - На обліку в територіальної організації на даний час перебуває 39 первинних організацій, в яких нараховується 12 067 членів профспілки, з них 748 студентів Червоноградського гірничо-економічного коледжу, 920 учнів Червоноградського професійного гірничо-будівельного ліцею та 554 учні вищого професійного училища  № 11. Первинні профспілкові організації очолюють 8 звільнених від виробництва голів та 31 не звільнених від роботи в трудових колективах.

      Зменшення чисельності членів нашої профспілкової організації сталося як через  ліквідацію деяких підприємств, так і через зростання членів НПГУ на шахтах “Лісова” і “Межирічанська”  під час каденції Володимира Макарчука та Сергій Ткача відповідно. Добрий результат роботи по збільшенню членства у звітному періоді досягнув профком ППО шахти “Відродження”, де голова ППО Володимир Пащук.

За звітний період проведено планові пленуми та президії, на яких розглядалися як планові так і інші актуальні питання, які виникали в процесі роботи. Розглядались питання:  виконання Колективного договору, проведення акції протесту, питання оплати праці, стану охорони праці та забезпечення працівників ЗІЗ, підготовка підприємств до роботи в зимових умовах, оздоровлення спілчан, дотримання трудового законодавства, проведення звітно-виборної компанії та багато інших. Всі пленуми та президії були підготовлені та проведені на високому рівні за обов’язковою участю керівництва ДП «Львіввугілля» , шахт та підприємств.

 Звітний період розпочався з важкого для шахтарів Галичини 2010 року. Тарифні ставки та посадові оклади були розраховані з мінімальної заробітної плати 744 грн. при законодавчо встановленому рівні 941 грн. На вимогу Профспілки в 2011 році двічі збільшувалися тарифні ставки і посадові оклади працівникам галузі. На кінець 2011 року тарифні ставки і посадові оклади були розраховані з мінімальної заробітної плати 941 грн. при діючому рівні мінімальної заробітної плати 1073 грн.

У 2010-2011 роках неодноразово робились спроби розділити шахти, які входять в ДП і змінити форму власності або закрити окремі з них. Шахти ділилися на перспективні і не перспективні, були спроби передачі окремих відокремлених підрозділів в оренду або приєднати до ДВАТ “Шахта”Надія”, але принципова позиція нашої профспілки не дозволила розділити відокремлені підрозділи державного підприємства.

-Надзвичайно складним для шахтарів Галичини і нашої профспілки були 2012-2013 роки, - продовжив Олег Петрович. – Нам доводилося  і шляхом звернень до найвищих посадовців, і шляхом мітингів відстоювати право на існування для наших шахт,  активно долучатися до вирішення проблем з реалізацією вугілля. Протягом 2013 року нам вдалося зупинити збільшення запасів вугілля на аварійних складах, виключити шахту «Великомостівська» з плану підготовки до ліквідації, продовжити роботу шахти «Зарічна» та розблокувати рахунки ДП «Львіввугілля». Сьогодні ми вимагаємо узгоджувати будь-які рішення щодо реформування або оптимізації структури ДП «Львіввугілля».

-Пріоритетним напрямком роботи ЛТО у звітному періоді були питання охорони праці і соціального захисту членів профспілки, - зазначив профспілковий лідер. - Досі є складною ситуація із забезпеченням працівників, особливо шахтарів, засобами індивідуального захисту, тому що через недоотримання коштів за відвантажене вугілля і цільових бюджетних коштів на охорону праці не виконуються умови Колективного договору про виділення на спецодяг одного відсотка від Фонду оплати праці  на ЗІЗ. Результатом активних дій нашої профспілки в 2010-2014 роках було  збільшення зарплати шахтарям і зменшення відставання перерахунку тарифних ставок і посадових окладів до шести місяців.

    Ріст заробітної плати за звітній період проходив нерівномірно. Коли в 2010 році ріст заробітної плати склав 14 відсотків, в 2011 році — 27 відсотків, в 2012 році - 16 відсотків, то в 2013 році заробітна плата зросла тільки на 7 відсотків, а за 8 місяців 2014 році - на 3 відсотки.

 Одним із напрямків роботи соціального захисту працівників – наших членів профспілки є розгляд заяв і скарг працівників і пенсіонерів. Практично усі заяви, що поступили, були задоволені.

Наше першочергове завдання – захист прав людини на працю.  Всі ви добре пам’ятаєте роботу теркому з працевлаштування працівників шахт «Візейська» та “Зарічна”. Нам вдалося забезпечити роботою всіх працівників, яких вивільняли.

На відпочинок та оздоровлення спілчан в звітному періоді витрачено 11,6 мільйонів грн., придбано 4799 путівок, оздоровлено 7242 спілчан та членів їх сімей, у тому числі 2050 дітей.  Протягом останніх двох років ОЛК “Ровесник” оздоровив велику кількість дітей - тільки в цьому році тут оздоровлено 3383 дитини зі всіх регіонів України за бюджетні кошти, і лише 202 з них  - діти працівників ДП “Львіввугілля”. На наступний рік вирішено напрацювати механізм резервування потрібної кількості місць для оздоровлення наших дітей.

Необхідно відмітити, що Львівська територіальна організація та первинні профспілкові організації приділяють значну увагу фізкультурно-оздоровчій роботі – за п′ять років задіяно більше шести тисяч чоловік.  Збірні команди територіальної організації щорічно приймають участь в спартакіада різних рівнів. Щорічно проходить міська спартакіада серед колективів фізкультури  вугільних підприємств з 10 видів спорту, за  результатами якої підводяться підсумки фізкультурно-оздоровчої роботи серед вугільних підприємств.  Переможці нагороджувалися кубками, грамотами, призами. Кращі голови колективів фізкультури  на шахтах: “Межирічанська” - Василь Запісоцький,  “Відродження” - Святослав Медуна, “Лісова” - Володимир Золочівський,  “Червоноградська” - Олександр Шайтан. Є вагомі здобутки в спортивній школі «Шахтар», де займаються більше трьохсот дітей.

За 5 років за досягнення високих виробничих показників і активну роботу в профспілках, по поданню територіальної організації профспілкові активісти були нагороджені Почесними грамотами ЦК Профспілки - 133 чол., нагрудним знаком ППВПУ “Почесна відзнака” - 39 чол., Почесними грамотами ФПУ - 19 чол., Почесним знаком “За заслуги в Профспілці” різних ступенів -  30 чол., нагрудним знаком “Шахтарська доблесть” різних ступенів - 5 чол., нагрудним знаком “Шахтарська слава” різних ступенів - 38 чол. У 2014 році 36 профактивістів було нагороджено  цінним подарунком - наручним годинником.

Олег Турчин подякував всім делегатам за добросовісну роботу у звітний період та зазначив, що умовах бурхливого сьогодення роль вуглепрофспілки зростає, а захист соціальних прав робітників вимагає  нестандартних рішень та нових підходів.

Перед делегатами конференції виступили голова Профспілки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов, голова об′єднання профспілок Львівщини Роман Дацько,радник голови ППВПУ Юрій Білуха, міський голова Червонограда Ігор Чудійович, в.о. генерального директора ДП «Львіввугілля» Ярослав Шаварський.

Віктор ТУРМАНОВ:

  • У цілому робота за звітний період Львівської терорганізації профспілки вугільників задовільна. Зараз перед нами стоїть завдання: розвиток вугільної галузі Львівщини. На Донбасі 53 шахти виведено з ладу, 19 з них не підлягають відновленню. Тому державі варто сконцентрувати увагу на прибузьких шахтах, у яких є достатньо запасів вугілля. Треба дивитись у майбутнє з оптимізмом, відстоювати кожне робоче місце, не допустити ліквації шахт регіону. Згоди на їх закриття профспілки не дають.

 

Ярослав ШАВАРСЬКИЙ:

  • Ситуація в державі непроста. Однак потенціал у держпідприємства чималий: цього року очікуємо 1 млн 600 тис тонн вугілля на-гора, введення нових лав. На сьогодні шахти працюють з виконанням планових завдань з вуглевидобутку. Гірничими роботами підготовлені лави №306 («Відродження»), 134,133 («Степова»), які будуть введені в дію в І кварталі 2015 року. А це - понад  2,5 млн тонн твердого палива, які готові до виймання. Уже надійшли перші кошти на оснащення цих лав. Якщо буде виділятися фінансування на розвиток вугільного басейну Львівщини, ми зможемо збільшити вуглевидобуток на 400 тис тонн. Наразі у нас є проблема з ПАТ «Львівська вугільна кампанія» (збагачувальна фабрика). Наша стабільність залежить від її безперебійної роботи.

 

У обговоренні звітної доповіді також взяли участь голови ППО Павло Євтушок («Червоноградська»), Володимир Пащук («Відродження»), Ігор Гумен («Великомостівська»). Лідери первинок зосередили увагу на проблемах вугільників Львівщини, зокрема, на постійних проблемах із збагачувальною фабрикою, участі шахтарських профспілок у захисті соціальних прав та інтересів спілчан, виділенні коштів на оснащення вугільних забоїв, відвантаженні видобутого вугілля, що накопичується на складах, забезпеченні шахтарів ЗІЗ тощо.

Підбиваючи підсумки, звітно-виборна конференція постановила вважати пріоритетним напрямком роботи економічний і правовий захист інтересів спілчан, підтримувати рішення ЦК профспілки вугільників при здійсненні загальногалузевих заходів, спрямованих на економічну стабілізацію стану вугільних підприємств, підвищення престижності шахтарської праці.

Приємною миттю після напруженої роботи стало нагородження кращих команд за участь у Спартакіаді колективів ДП «Львіввугілля». Місця розподілились таким чином: перше- у колективу фізкультури шахти «Відродження», друге – «Червоноградська», третє – «Межирічанська». Призові місця у Спартакіаді «Козацькі забави», яка відбулася до Дня шахтаря, вибороли команди «Відродження», «Лісової» та «Червоноградської» шахт. КубокДП «Львіввугілля» за перше місцеу змаганнях до професійного свята отримав фізкультурний колектив шахти «Червоноградська»,друге – «Відродження», третє – «Степова». Грамоти Президії теркому, дипломи та Почесні відзнаки також отримали кращі голови колективів фізкультури, спортсмени та тренери за успішну роботу в плані розвитку фізкультурно-спортивного руху на підприємствах ДП «Львіввугілля».

VДелегати ХV звітно-виборної конференції визнали роботу Львівської територіальної організації Укрвуглепрофспілки за звітний період задовільною. За результатами таємного голосування більшою кількістю голосів втретє спілчани довірили посаду голови ЛТО ППВПУ Олегу ТУРЧИНУ. До складу територіального комітету увійшли 66 чоловік.

 

Лариса ГУМЕНЮК

: | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Зробити безкоштовний сайт з uCoz