Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Червень » 6 » ПРОГРЕСУ ПРОТОРЮЮТЬ ШЛЯХ
07:47
ПРОГРЕСУ ПРОТОРЮЮТЬ ШЛЯХ

15  травня  2016 року минуло 55 ро­ків з  дня  створення Управління на­­ла­годжувальних робіт, нині Шах­то­спецмонтажно-налагоджувально­го уп­рав­ління. Це був період, коли на За­хідній  Україні  розпочався ви­добу­ток  вугілля  шахтами  Волині і Ль­­вів­щи­ни, вводились в експлуа­та­цію ін­ші  підприємства  регіону - Стоя­­нівський   тор­фобрикетний  завод, Чер­во­но­град­сь­кий завод залізобетон­них ви­робів, ряд  цукрових, спир­­тових, хі­міч­них, цегель­них за­водів. Виникла потреба створен­ня підпри­ємства з кваліфі­кова­ним пер­соналом, здат­ним прово­дити рег­ла­­мент­ні на­лагоджувальні роботи гір­ни­чого об­ладнання, загаль­но­­про­мис­ло­вих і спеціалі­зо­ваних електро­­уста­новок, пристроїв  газового,  елек­т­­­­рич­­­ного за­хисту обс­луго­вуючого персона­лу, монтажу та технічного обслуговуван­­ня радіоізо­топ­них  при­ладів. Ним і стало  Уп­равління  нала­годжу­валь­них робіт, яке у 1992 році перейме­новане у ШСМНУ.

Визначення напрямків роботи та по­чаткове формування виробничих діль­ниць лягли на плечі першого керів­ни­­ка Олек­сандра Комзолова, який і зіб­рав ко­ман­ду інженерів, "золоту плеяду" фа­хівців, таких як Михайло Баскелович, Юлій Лукомський, В'яче­слав Криш­таль­ський, Іван Жук, який саме з 15 травня 1961 року у колективі Наладки і у день юві­лею Управління відзначив і власну зна­кову  дату - 55  років  роботи, 44 з яких - на   посаді  головного   інженера. Нас­­туп­но­го дня Іван Тимофійович пішов на заслу­жений відпочинок.

З 1992 ро­ку ШСМНУ очолює Ми­ко­ла САВАРІН.

 

Виробнича служба складається з чо­ти­рьох дільниць, якими керують досвід­чені інженери. Що ж розка­жуть про минуле  і як оцінюють сьо­го­ден­ня та перс­пек­тиви Управління ці "польові командири” Наладки?

Олександр Задорожний, начальник дільниці

наладки шахтного стаціонарного устаткування:

 - Дільниця існує з моменту утво­рення ШСМНУ і виконує ревізійно-та пуско­налагоджувальні робо­ти шахтних підйом­них установок, вентиляторів го­лов­ного провітрювання, компре­сор­них установок та радіоізотопних при­­ла­­дів, технічний нагляд за ван­та­­жо­-­­­під­ні­ма­льними засо­бами, вібродіаг­ностику і ба­лансування машин та  ме­ханізмів, а також проводить елек­т­ромонтажні роботи, і, при наяв­ності за­мовлень, виго­товляє пульти ма­ши­ніс­та підйомних ус­та­новок шахт, заряд­ні при­строї для при­-ладів безпеки тощо.

Авторитет дільниці  створювали  Яро­слав Луцишин, Анатолій Абра­мен­ко, Роберт Сва­тюк, Михайло Ревага, Ва­ле­рій Коз­лов­ський. Наразі налагод­женням стац­установок копалень зай­має­ться 45 фа­хів­ців - 26 інженерно-технічних працівників та 19 електро­слю­сарів 5 та 6 розря­дів. Їхній досвід та майстерність дозволя­ю­ть вико­ну­вати висококваліфіковану роботу, ос­вою­вати та випробовувати новітню на­пів­провідникову  та  мікропро­це­сорну техніку, впроваджувати енерго­збе­рі­гаючі технології. Особливо це стосує­­ться таких об'єктів як система тирис­тор­ного перетворювача-двигуна ву­гі­ль­ного підйому шахти "Степова", пере­творювач частоти ПЧСН головної вен­тиляторної ус­та­новки "Черво­но­град­сь­кої", схема уп­рав­ління на мікропро-­­це­сорних  еле­ментах породного пі­дйо­му  шахти  №10 "Ново­волинська" та схема управління на мікро­схемах вентиляторної  установки  УКАВ-М шах­ти "Вели­комостівська".

З душею ставляться до роботи зі склад­­ними машинами та механізмами Віктор Алєксєєв, Петро Сидор,  Михай­ло Свідрун, Віктор Ющенко, Олек­сандр Скля­ренко,  Віталій Новосад,  Ігор Михаляк, Володимир Курілов,  Ро­ман Войтко, які завжди готові при­йти на до­помогу шахті при аварійних ситуаціях та підставити плече своїм мо­лодшим ко­­легам.

Звичайно, скрутні обставини в кра­їні наклали свій відбиток і на ву­гіль­ну га­лузь. Колектив дільниці спо­ді­вається, що закін­чаться бойові дії на сході Ук­раїни, там почнуть відбудо­ву­ватися шах­ти і наші робота та досвід зно­ву бу­дуть затребувані, збіль­шиться обсяг ро­біт, збережуться робочі місця.

Тарас Козачук,  начальник

дільниці налагодження шахтної енерготеплоавтоматики:

- У 1979  році була введена в екс­плуа­тацію збагачувальна фабрика "Червоно­град­ська", де відразу ж виник­ли складнощі при експлуа­тації но­­во­го технологічного облад­нання. Було вирі­шено ство­рити новий підрозділ в Уп­равлінні для про­ве­дення робіт на ЦЗФ. Так  у 1980 році була створена наша діль­ниця, яка виконує ряд робіт на інших об'єктах. Для забез­печення  на­дійного елект­ро­постачання об'єктів ДП "Львів­вугілля" та "Волинь­вугілля" був здійснений монтаж і налагодження двох високовольт­них під­стан­цій на Північ­ному  блоці  шах­ти "Степо­ва", а також ряд об'єктів - комплект­них трансфор­ма­тор­них підстанцій шах­ти №10 "Ново­волинська". Ці ро­боти були виконані на високому інже­нер­ному і технічному рів­ні такими спе­ціа­лістами як Олек­сандр Андрієнко, Юрій Литвинюк, Ігор Гаври­люк, Во­лодимир Дубецький, Сте­пан Ко­но­­валець. Після закриття Черво­но­град­ського РМЗ  ми ство­рили і атес­ту­вали у 2009 році елект­ро­лабо­раторію з випро­бування електро­захисних засо­бів, у якій успішно пра­цюють інже­нери Сер­гій  Мацюк та Юрій Демченко.

До складу дільниці входить тепло­тех­ніч­ний  підрозділ, який  займається режим­но-налагоджувальними і еко­лого-теплотех­ніч­ни­ми випробуван­ня­ми коте­лень, налагодженням  авто­ма­тики без­пеки  котлів, хімводопідго­товкою,  пас­пор­тиза­цією вентиляцій­них систем. Пра­­­­ців­ни­ка­ми  цього під­розділу  ос­тан­німи роками  змонто­вано і  налагоджено дві су­час­них  ко­тель­них  установки на шах­тах №10 "Новово­линська" та "Сте­пова", частко­во  за­мінено  шафи  управ­ління облад­нанням  котлів  на "Лісовій". Це спра­ва рук таких висококва­ліфіко­ваних спе­ціа­лістів як Михайло Баранюк, Алла Студент,  Богдан Кошівка, Миро­слава Век­лин, Василь Луців, Світлана Гвоздик, Степан Дідик.

Незважаючи на вкрай важку си­туа­цію з коштами, Управління все ж таки купує сучасні прилади - "Дельта 2000" для   контролю  параметрів   го­рін­ня, ОКСИ-5 для контролю пара­метрів по­вітря, АІД-70 для пошуку місця про­бою і випробо­вування ка­беля, тому техніч­но ми відповідаємо вимогам часу.

Ігор Піскляк, начальник дільниці

шахтного технологічного контролю:

- Дільниця ШТК займається ре­мон­том та  налагодженням  контрольно-вимі­рювальних приладів шахтної по­вер­х­ні, гір­ничої автоматики, газоаналі­заторів, апаратури стаціонарного газового захисту, перевіркою зносу та ви­-про­буванням сталевих канатів,­ дефек­то­­скопією еле­мен­тів стаціонарного об­лад­нання. Спе­ціа­лісти з неруйнівного конт­ролю про­ходять регулярне нав­чан­ня та атестацію у міжгалузевому навча­льно-атеста­цій­ному   центрі  Інститу­ту елект­­ро­зва­рюван­ня  ім. Є.О. Патона НАН України.

Ми з вдячністю згадуємо наших ве­теранів Михайла Саламанчука, Та­раса Гулявського, Сергія Прокулевича, Пет­ра Шмігеля, Василя Сенчука, Бог­дана Ма­синика, які багато років вкла­дали свій талант і вміння  в щоденну працю, пе­редавали свій досвід моло­дому по­колін­ню. А сьогодні варто від­значити про­­від­них інженерів Ярослава Чухрая, Воло­­­ди­мира Качала, Ярослава Куцябу, інже­нерів Бог­дана Разіка, Олега Чух­рая, слюсарів Ро­ма­на Шайняка, Ігоря Віг­лін­ського, Ана­толія Лучкова, Воло­димира Вальчука, Миро­слава Іванківа, Ольгу Ма­гир, Во­лоди­мира Са­катюка, Галину Матолінець, що забез­печують якісне ви­ко­нання налаго­джу­вальних і ремонтних робіт для безпеки шахт.

Роман Дзюба, начальник дільниці налагодження

підземного електрообладнання:

- Дільниця  створена  у 1965 році для підтримки надійної роботи  гірни­чо­шахт­­ного обладнання, що експлуа­ту­є­­ться безпосередньо в шахті, для ви-конання робіт з налагодження та мон­тажу обладнаних високовольтними ко­мірками  підземної та дільничних під­станцій, пе­ре­сувних трансфор­ма­торних підстанцій, апаратури ав­томатизації во­довідливних установок,стов­бурної сигналізації підйомів.

Звичайно,  за 55 років склад ді­ль­­ниці повністю оновився. Ми з по­вагою зга­дуємо наших колишніх пра­цівників Володимира Васильєва,  Мико­лу Топи­ліна,  Ярослава  Цьоха,  Степана  Стеблю­ка,  Володимира  Шлому,  Ми­хайла Ти­м­чука,  які передали свої про­фесійні знання і досвід, свою трудову естафету наступному поколінню налад­чиків - Іго­рю Дзядику, Сергію Дучин­ському,  Олек­сандру  Костенку,  Ігорю Му­зиці, Роману Ро­манишину.

Для   розвитку,  звичайно,  потрібні кошти, адже  сучасне  електронне об­лад­­нання вимагає дедалі більш точних електро­вимірювань. Хотілося б поно­вити матеріальну базу, а для цього не­обхідно заробляти кошти на сторон­ніх під­приємствах.

Микола Саварін,

начальник ШСМНУ:

 -У минулі часи географія об'єктів, які ми обслуговували, простягалась від шахт Волині і до закарпатської Ільниці, включаючи "Полі­мінерал" у Стебнику, гірничий цех "Оре­а­ни" в Калуші, соляні шахти №8, №9 Солотвинського со­ле­рудника, Мужієв­ський золотодо­був­ний руд­ник. На  жаль, зараз цей перелік підприємств обме­жений лише  шахтами ДП "Львів­вугіл­ля", у складі якого ми працюємо,  а пе­ре­лік робіт звужений рамками "Правил безпеки у вугільних шахтах". Є надія, що продовжиться бу­дів­ництво шахти №10 "Новово­лин­ська", розвивати­муться гірничі підприємства Ль­вівщини. Негаразди не вічні, а го-лов­ний капітал - кваліфікованих праців­ників - ми ще маємо.

...Вугілля - основний енергоносій України. І хоча воно нібито безслідно згорає, тепло "галицької кочегарки" для нашого регіону неоціниме. Колектив Налад­ки пишається, що в кожній вида­ній на-гора тонні чорного "золота" є ма­ленька частинка нашої праці. Ми добре розуміємо: авторитет Управління високий рівно настільки, наскільки ми корисні шахтам.

Богдан ФЕДАШКО,

начальник виробничого відділу ШСМНУ

 

На фото: під час на­ради, начальник ШСМНУ Ми­кола Саварін (перший зліва);  (зліва направо) інженер, учас­ник АТО Василь ПЮРКО, електро­слюсар Микола Явдош­ко, інженери Во­ло­димир  Курілов  та  Олек­сандр  Скля­­­­ренко  проводять  ревізію  частот­ного при­­во­ду вентилятора головного провіт­рю­­вання на шах­ті “Червоноградська”.

: | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Зробити безкоштовний сайт з uCoz