Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2012 » Березень » 1 » ДО 55-РІЧЧЯ ЛЬВІВСЬКОГО ВУГІЛЬНОГО БАСЕЙНУ
22:39
ДО 55-РІЧЧЯ ЛЬВІВСЬКОГО ВУГІЛЬНОГО БАСЕЙНУ

24 грудня 1957 року гірники Червонограда достроково здали в експлуатацію шахту №2 "Великомостівська". Ця перша на Львівщині шахта потужністю 600 тисяч тонн на рік була збудована за 4 роки. З цього і починається історія Львівського вугільного басейну. Через рік видала на-гора вугілля шахта №1 "Великомостівська", а 16 вересня 1959 року - №3 "Великомостівська". В 1960 році стали до ладу №5 і №8 "Великомостівська" шахти, а в 1961 році видала на-гора вугілля четверта "Великомостівська". В День шахтаря 27 серпня 1961 року закінчилося будівництво шахти №1 "Червоноградська", а 1 жовтня 1962 року та 3 жовтня 1963 року почали видобувати вугілля шахти №9 і №6 "Великомостівські". У березні 1970 року запрацювала шахта №7 "Великомостівська", а 30 грудня 1978 року була здана в експлуатацію найпотужніша шахта №10 "Великомостівська".

Зараз в ДП "Львіввугілля" видають на-гора тверде паливо 7 шахт - "Червоноградська", "Степова", "Великомостівська", "Межирічанська", "Відродження", "Лісова" та "Зарічна". Такі назви вугільні підприємства отримали згідно наказу Міністра палива та енергетики України від 2 лютого 2001 року за №50.

Історія вугільної Львівщини вже була відображена у виданні - "Львіввугілля: тепло сонячного каменю", згодом до 50-ліття басейну держпідприємство видало ще одну книжку - "Чорне золото" Гали­чини", де відображено пройдений шлях шахтарями Прибужжя за півстоліття.

Наближаючись до 55-літнього поваж­ного ювілею, інформаційна служба держпідприємства розпочала активну підготовку матеріалів до фотоілюстрованого видання з нагоди цієї дати.

- У цей ювілейний день,- розповідає керівник інформаційної служби Марія Коноплицька,- ми з радістю вручимо гірникам і гостям свята цю цікаву книгу, присвячену шахтарському Прибужжю. Наразі попередня, так би мовити, робоча назва видання "Шляхами праці, мужності та слави".

- Ці слова,- веде далі Марія Богданівна,- яскраво відобразять історію нашого басейну. Це будуть спогади ветеранів праці про славні трудові будні шахтарів 60-90-х років, рекорди всесоюзного значення. Доречними стануть фото знаних у басейні людей - директорів шахт, головних інженерів, прохідників, гірників очисного забою, комбайнерів, електрослюсарів. Одним словом - тих, хто своєю самовідданою працею примножував добробут шахтарського Червонограда і вугільної Львівщини в цілому.

Редакція газети "Гірник" започатковує рубрику "До 55-ліття Львівського вугільного басейну" і розпочинає діалог з ветеранами праці та теперішніми шахтарями, які зможуть своїми інформаціями, або фотографіями довести до сьогоднішнього покоління гірників часи становлення вугільного басейну Прибужжя.

Отже, прохання до всіх, хто володіє будь-якими історичними спогадами, або фотографіями 60-90-х років на шахтарську тематику, звертатись до редакції газети "Гірник" за адресою: м. Червоноград, вул. В. Стуса, 23; тел. 4-69-60, чи надсилати листи на e-mail:

girnyk-press@ukr.net; girnyk@i.ua.

Ваші спогади допоможуть підготувати змістовні статті та подати фотографії тих років у майбутньому виданні, які розкажуть про 55-річну історію Львівського вугільного басейну, його героїв-шахтарів, які наполегливою та добросовісною працею примножували здобутки вугільників Західної України.

 

Лариса ГУМЕНЮК

: | Додав: admin | Рейтинг: 6.2/8
Зробити безкоштовний сайт з uCoz