Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2017 » Січень » 16 » ГОЛОВНЕ ЗАВДАННЯ – ЗБЕРЕГТИ ВУГІЛЬНУ ГАЛУЗЬ
13:23
ГОЛОВНЕ ЗАВДАННЯ – ЗБЕРЕГТИ ВУГІЛЬНУ ГАЛУЗЬ

 

Рік, що минає, був вкрай напру­женим для шахтарів Львівщини. Відсутність державної фінансової підт­римки поставила на межу зриву введення в експлуатацію нових лав на вугільних підприємствах та приз­вела до заборгованості із виплати за­ро­бітної плати. Гірникам зно­ву довелося вдаватися до акцій про­тес­ту під гуркіт шахтарських касок під стінами Вер­ховної Ради, Львів­ської облдержад­міні­страції, адмін­бу­дів­лями можновладців з вимогою ви­плати зароблених коштів та вне­сен­ня в бюджет країни держпід­тримки для вугільників і врешті-решт, щоб Уряд почув проблеми шах­тарів, яких, на жаль, не змен­шується. Якщо перебої з фінансуванням будуть й надалі продовжуватися, вже най­ближчим часом ситуація мо­же стати критичною.

Про те, яким був 2016 рік для шах­тарів ДП "Львіввугілля" у розмові з лідерами профспілок шахт "Від­родження" Володимиром ПАЩУ­КОМ та "Степова" Василем СЕМКА­НИ­ЧЕМ.

 

Володимир ПАЩУК, голова пер­винної профспілкової організації пра­цівників  вугільної промис­ло­во­с­ті шахти "Відродження".

  - З початку року, що добігає до кінця, розпочався профспілковий рух за відстоювання своїх прав. Однак шахтарські проблеми не зникають - першочерговим залишається погашен­ня заборгованості із виплати зарплати. Шахтарі втрачають надію на краще, залишають шахту. Прикрим є те, що са­ме молоді кваліфіковані спеціалісти, які мають за плечима близько 10 років ш­ахтарського стажу, розраховуються. Якщо держпідтримки не буде в тому обсязі, який потрібен для розвитку вугі­льних підприємств, тоді доля копалень Львівщини стає невідомою, адже зараз нам не вистачає обладнання для ос­нащення лав і забоїв.

П­опри такі негаразди шахтарі від­сто­юють вугільну галузь на всіх рівнях дер­жавної влади, ми обговорюємо на­гальні питання з керівництвом ДП "Ль­віввугілля",очікуємо затвердження держбюджету з урахуванням потреб шах­тарів. Ми звертаємось до влади - дайте нам змогу працювати, видобу­вати ву­гілля, достойно утримувати свої ро­дини.

Спілчани розуміють, що проведен­ня акцій під стінами Верховної Ради, Кабміну, профільного Міністерства да­ють тимчасові результати, але до кінця питання вугільників не вирішуються. Про­те наразі якихось інших дій ми не бачимо.

На "Відродження" вже сім років як нарізана 306 лава, можна приступати до монтажу. Для виймання якісного ву­гіл­ля вкрай потрібна стругова уста­нов­ка. На жаль, Міністерство тільки обі­цяє… Незабаром увійде в дію 168 лава по низькозольному пласту Сокальсь­кий. Це значно покращить наші показ­ни­­ки і ми зможемо повернутися до своїх колишніх здобутків. А зараз без дос­татнього фінансування (адже два роки ми були без опіки Уряду) працює­мо на застарілій техніці, що значно уск­лад­нює виробничий процес. Звичайно, 800 тонн щодобового вуглевидобутку не­дос­татньо для підтримання життєдія­льності шахти, адже для покращення резу­льтатів потрібно нове прохідницьке та  вуглевидобувне обладнання, яке підприємство самотужки придбати не взмозі. А ще шахтарів турбує можливе скорочення соціальних пільг і гарантій. Деякі пункти Закону України "Про прес­тижність шахтарської праці" не пра­цюють. На мою думку переглядати піль­ги працівників галузі, заслужені за ро­боту в небезпечних підземних умо­вах, просто безправно.

 Зрештою,  побачимо, що буде у 2017 році. Тоді шахтарі визначаться щодо подальших дій, а вони у своєму рішенні одностайні: якщо наступного року представники влади їх не почують, мітинги та акції протесту продов­жу­ватимуться. А профком буде підтриму­вати спілчан у всіх їхніх починаннях.

У новому році бажаю всім праців­никам шахти здоров’я, достатку, на­леж­ного рівня заробітної плати, миру та добра.

 

Василь СЕМКАНИЧ, гірничий робітник очисного забою, голова  первинної профспілкової організації Незалежної профспілки гірників шахти "Степова".

- Непростим був 2016 рік. Ще з грудня 2015-го шахтарі "Степової" прийняли рішення діяти радикально - призупинити вуглевидобуток і вимагати погашення заборгованості із виплати зарплати. У результаті перемовин з представниками влади ситуація почала вирівнюватися, борги, хоча і частинами, однак  погашалися. Але й дотепер всі кошти не виплачені. Сподіваємося, що за підтримки генерального директора ДП "Львіввугілля" Андрія Дяченка до кінця року отримаємо зароблене.

На сьогодні поширюється інформація про загрозу закриття шахт, що, звісно, створює напругу серед шахтарів. Цього, звичайно, допустити не можна-шахти Львівщини мають право на життя, адже ще є запаси твердого палива у нашому краї. Варто навпаки збільшу-вати вуглевидобуток, систематизувати реалізацію вугілля, модернізувати шахти. Та й ціна на тонну вугілля має бути ринковою.

Цього року на шахті були дві проблемні лави - 133 та 134, з яких довгий час не йшло вугілля на-гора. Тепер лава 133 запрацювала і шахтарі видобувають 880 тонн щодоби, а це наш внесок у загальний вуглевидобуток держпідприємства.

Вже наступного року очікуються реформи Уряду щодо вугільної галузі України. Наша позиція така - перш, ніж ліквідовувати  нерентабельні  шахти, варто  гарантувати  нові  робочі місця для вивільнених працездатних гірників. Гадаю, що на вищому рівні буде прийняте вірне рішення.

Від нового року очікуємо змін на краще, більш турботливого ставлення до  вугільників з боку держави, нехай наступний рік  буде кращим за попередній, забезпечить  стабільність у виробництві, принесе мир на нашу українську землю, злагоду та добробут.

 

Лариса ГУМЕНЮК

 

 

 

: | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Зробити безкоштовний сайт з uCoz