Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2012 » Квітень » 23 » ЯРОСЛАВ НАЛИВАЙКО: КОЛЕКТИВ СПРЯМОВУЄМО НА УСПІХ
08:55
ЯРОСЛАВ НАЛИВАЙКО: КОЛЕКТИВ СПРЯМОВУЄМО НА УСПІХ

У підземних забоях немає навіть часточки, про яку б не знав цей досвідчений гірник, який все своє життя присвятив вугільній галузі. Мова йде про Ярослава Наливайка, директора шахти «Межирічанська», кандидата технічних наук, який після тривалої перерви знову повернувся у шахтарське середовище. Нині Ярослав Михайлович очолює сильний духом колектив гірників, якому доводиться паралельно з вуглевидобутком приборкувати стихію (нагадаємо, що в грудні 2010 року на підприємстві виникла аварія).

- Ярославе Михайловичу, як виглядає шахта «Межирічанська» в цифрах і фактах за підсумками першого кварталу?

- Протягом січня-березня наш колектив досяг добрих результатів. Шахта працює однією 487-ою лавою, в середньому щодоби видає 1400 тонн вугілля. До речі, з початку року ми уже видали понад завдання 25 тисяч тонн твердого палива. Щодо проведення розкриваючих і підготовчих виробок, то цьогоріч на шахті три прохідницькі бригади, дві з яких працюють прохідницькими комбайнами, а одна буропідривним способом. Враховуючи темпи проходження виробок, прохідники підготують цьогорічний очисний фронт і очисні забої наступного року.

- Які виробничі орієнтири керівництво «Межирічанської» визначило на найближчий час?

- Насамперед, шахтарський колектив докладає максимум зусиль, аби достроково (в третій декаді грудня) впоратися з виробничим завданням 2012 року і видати на-гора 303 тисячі тонн вугілля. На цей рік нам доведено план по проходці 2 тис. 325 п/м. Якщо підземні скороходи й надалі працюватимуть у швидкісному режимі, тоді, звичайно, показники будуть значно перевиконані. Плануємо до 1 серпня задіяти в роботу 185-у лаву, а до початку листопада – 389-у по пласту «Західнобузький». І темпи проведення гірничих виробок перевершать затверджені річною Програмою – 4 км проти 2 км 350 п/м. Очікуємо дострокове виконання планових завдань з проходки в липні 2012 року. Отже, до кінця року ми маємо можливість значно поліпшити результати праці.

- Як щодо ситуації з кадрами? Адже при таких, скажімо, рекордних показниках і колектив має бути згуртованим.

- Показники дійсно високі. Щомісячно вуглевидобуток складає 35 тисяч тонн, проходження гірничих виробок – 350 п/м. Через аварію, що сталася позаторік, довелося переводити робітничий склад на інші шахти. А, коли «Межирічанська» запрацювала знову, всі повернулися на рідне підприємство. Наразі додаткового прийому працівників немає. Колектив у нас згуртований, дисциплінований, наполегливий у плані вирішення виробничих завдань. Ми зосередилися на тому, щоби максимально використати внутрішні резерви, не знизити темпів, а навпаки – наростити і вуглевидобуток і проходження гірничих виробок.

- Тепер повернемося до болючого питання. Скажіть, на якому етапі відновлювальні роботи на аварійній ділянці?

- Пожежа, яка локалізована на сьогоднішній день, абсолютно не заважає нормальній роботі шахти. Не варто прискорювати темпи локалізації, адже можуть виникнути непередбачені наслідки. Ми перейшли від інтенсивної ліквідації аварії до пасивної, тобто через деякий час ситуація стабілізується сама собою. І тоді перейдемо до реставраційних робіт на тих виробках, які були піддані пожежі. Поки що температура на аварійній ділянці тримається близько 180о С.

- Ярославе Михайловичу, які найбільші проблеми наразі турбують керівництво шахти «Межирічанська»?

- Буду відвертим, їх чимало. Це і проведення гірничих виробок, оснащення лав і забоїв, матеріально-технічне постачання в цілому, проблема реалізації товарного вугілля. Однак, на сьогодні найголовнішою є неритмічна робота Центральної збагачувальної фабрики ПАТ «Львівська вугільна компанія». Адже видобуте нами вугілля повинно вчасно перероблятись і відправлятись енергетикам. Саме від цього залежить фінансове становище кожної шахти.

Хочу наголосити, що не стоїть осторонь проблем і керівництво ДП «Львіввугілля» на чолі з в.о генерального директора Миколою Клюкою, гірничим інженером, якому притаманне почуття відповідальності за загальний успіх шахтарів Прибужжя. Зусилля держпідприємства спрямовані на те, щоб вирішувати питання пошуку ринків збуту вугілля, знайти спільну мову зі збагачувальниками. Фінансова ситуація в ДП непроста, складна, дається взнаки економічна скрута, недостатньо коштів на переоснащення очисних забоїв, на матеріально-технічне постачання. В такій складній ситуації шати Прибужжя не опинялися принаймні останні двадцять років. Однак на рівні держпідприємства успішно вирішуються ключові питання, які позитивно впливають на вирішення проблем шахт: трудовими колективами виконуються виробничі завдання, нарощується вуглевидобуток, зберігаються робочі місця.

Розмову вела

Лариса ГУМЕНЮК

 

P.S. Шахтарі «Межирічанської» й надалі продовжують нарощувати темпи виробництва. Станом на 12 квітня видобуто 113 474 тонни вугілля, пройдено 1040 п/м гірничих виробок.

: | Додав: admin | Рейтинг: 3.0/2
Зробити безкоштовний сайт з uCoz