Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Березень » 4 » МИХАЙЛО ВОЛИНЕЦЬ ВИВЧАЄ ПРОБЛЕМИ ТА ОБІЦЯЄ СВОЮ ПІДТРИМКУ У ЇХ ВИРІШЕННІ
13:52
МИХАЙЛО ВОЛИНЕЦЬ ВИВЧАЄ ПРОБЛЕМИ ТА ОБІЦЯЄ СВОЮ ПІДТРИМКУ У ЇХ ВИРІШЕННІ

Останнім часом критична ситуація у Львівсько-Волинському вугільному басейні привертає особливу увагу з боку київських високопосадовців. Це пов’язано з мітингами-протестами проти закриття шахт, відсутністю коштів на обладнання для монтажу нових лав і вскриття перспективних пластів, проблемою збуту вугілля. Нестабільною роботою збагачувальної фабрики ПАТ «Львівська вугільна компанія».

З робочим візитом на Львівщині побував перший заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігор ПОПОВИЧ. А нещодавно у західний регіон здійснив поїздку голова Конфедерації Вільних профспілок України, голова Незалежної профспілки гірників України, член Колегії Мінвуглепрому Михайло ВОЛИНЕЦЬ. Він мав ділову зустріч з генеральним директором ДП «Львіввугілля» Миколою КЛЮКОЮ, під час якої обговорили низку проблемних питань, що стосуються життєдіяльності вугільної промисловості Галичини, соціальної атмосфери в трудових колективах, про взаємостосунки адміністрації з профспілками.

Профспілковий лідер також відвідав шахту №1 «Нововолинська». Провів нараду з профактивом Регіонального об’єднання НПГУ м. Червонограда, яке очолює Михайло Шабля, зустрівся з трудовим колективом збагачувальної фабрики ПАТ «Львівська вугільна компанія».

Ця зустріч розпочалася з інформації голови правління – генерального директора ПАТ «Львівська вугільна компанія» Наталії Чудак. Вона проаналізувала стан фінансової діяльності збагачувальної фабрики. Відверто кажучи, ситуація невтішна: підприємство працює з перебоями, заборгованість по зарплаті з листопада минулого року, зростають борги за використану електроенергію. В той же час ДП «Волиньвугілля» не розраховується за переробку твердого палива. З 20 січня збагачувальна фабрика призупинила роботу, працівники були змушені перейти на чотириденний робочий тиждень. Звичайно, ситуація, що склалася на підприємстві, неабияк хвилює трудовий колектив. За словами голови ППО Незалежної профспілки Ольги Шкоропад, на ПАТ «Львівська вугільна компанія» працює 1126 чоловік, які можуть залишитися без роботи.

Працівники фабрики звернулися до Михайла Волинця із запитаннями: чому працювати доводиться по 4-и денному робочому графіку; коли виплатять заборгованість по зарплаті, яка подальша доля підприємства, скільки часу займуть перемовини з власником ПАТ щодо ситуації на збагачувальній фабриці тощо. Не менше хвилювало присутніх і встановлення пневмоустановки зі збагачення вугілля на шахті «Степова». Це, у свою чергу, зменшить навантаження на збагачувальну фабрику.

Під час перебування у Червонограді, Михайло Волинець дав прес-конференцію для місцевих засобів масової інформації.

- Мені не вперше доводиться бувати у вашому регіоні,- зазначив Михайло Якович,- свого часу навіть долучався до створення вільного профспілкового руху на місцевих шахтах, де сьогодні діють наші потужні осередки.

Також Михайло Волинець зупинився на ситуації, що склалася у вугільній промисловості України. А вона, за словами профспілкового лідера, вкрай складна. Насамперед тривогу у трудових колективах викликає заплановане закриття шахт.

- Така доля, - відзначив Михайло Волинець,- найближчим часом чекає 60 вугільних підприємств. Одні закриють відразу, інші – виведуть із ладу під виглядом реструктуризації. Все це планується здійснити згідно з Урядовою «Програмою розвитку вугільної галузі до 2030 року». Як не сумно, але її реалізація залишить без роботи тисячі гірників, іще більше робітників суміжних підприємств, а їхні сім’ї – без засобів до існування. Це, зрештою, загрожує енергетичній безпеці України. Тому ми категорично виступаємо проти таких дій.

Піднімалася під час прес-конференції низка проблемних питань, які стосуються життєдіяльності шахт ДП «Львіввугілля», їх найближчу перспективу, роботи збагачувальної фабрики ПАТ «Львівська вугільна компанія», співпраці шахтарів Червонограда з енергетиками тощо.

- Вугільна промисловість України,- наголосив профспілковий лідер,- самодостатня для того, щоби не тільки кардинально змінити технологічні процеси вуглевидобутку, а й забезпечити ефективну економічну політику.

Тому, на його думку, варто відмовитися від імпорту вугілля, модернізувати, а не закривати діючі шахти.

Крім шахтарських проблем, Михайло Волинець торкнувся питання побудови громадського суспільства, відзначивши важливу роль профспілок у його вирішенні. В тому числі Регіонального об’єднання НПГУ м. Червонограда.

Чому утворився профіцит вугілля на Львівщині? Відповідь Михайла Волинця була такою: вугілля завозиться із закордону, безпосередньо з Росії та США; видобуток вже не один рік поспіль ведеться на нелегальних копанках.

Щодо подальших дій НПГУ, то свою позицію проти масового закриття шахт та роботи збагачувальної фабрики ПАТ «Львівська вугільна компанія» профспілка напрацює на засіданні ради голів, яке відбудеться 26-27 лютого в Києві.

 

Лариса ГУМЕНЮК

Фото Тараса ТКАЧА

 

: | Додав: admin | Рейтинг: 1.5/2
Зробити безкоштовний сайт з uCoz