Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2012 » Листопад » 29 » НАШЕ МІСТО У ФОТОГРАФІЯХ
10:02
НАШЕ МІСТО У ФОТОГРАФІЯХ

У грудні в гірники Прибужжя святкують – 55-річний ювілей заснування Львівського вугільного басейну.

Червоноградська філія Львівського музею історії релігії впродовж свого існування, а це вже більше 30 років, співпрацює із шахтами Прибузького краю. Науковці часто читали лекції для шахтарів як на релігійну тематику, так і краєзнавчі – з історії міста Червонограда. Але найбільше запам’яталися виставки, тому що до цього часу шахтарі згадують деякі з них. І це не дивно, адже виставки вражали своєю індивідуальністю та глибиною емоцій, були різні за тематикою. В кожної з них була своя історія, яка надихала і дозволяла дізнатись щось нове. Ці виставки експонувались у технарядних шахт. Шахтарі знайомились з іконописом, оглядаючи  виставки із фондів Червоноградської філії: «Ікони ХVІІІ-ХІХ століття», «Сакральне мистецтво Галичини «ХVІІІ-поч. ХІХ століття», «Червоноградська філія – активний учасник культурно-мистецького життя в Україні», «Врятовані шедеври (збирання, збереження, реставрація)». Також експонувались виставки відомих і талановитих художників України. А це оригінальні і неповторні тиснені на шкірі ікони Ігоря Копчика та фотографії Романа Семена зі Львова. Бачили червоноградські шахтарі й закордонну виставку «Страсті Христові» українського канадця Василя Курилика. Із захопленням оглядали макети церков та дзвіниць на виставці «Давня українська сакральна архітектура: Бойківщина, Гуцульщина, Лемківщина» Михайла Яськовича (м. Львів).

І зараз, до 55-річного ювілею заснування Львівського вугільного басейну, наш музей робить подарунок шахтарям, підготувавши нову виставку «Кристинопіль-Червоноград: наше місто у фотографіях», яка знайде свого глядача. Її будемо експонувати на шахтах. Адже історія нашого міста –Червонограда, безпосередньо пов’язана із видобутком вугілля, шахтарською працею, долею гірників. Виставка показує всі його визначні пам’ятки, чарівні краєвиди та історичні місця. У нашого міста напрочуд цікава історія, яка налічує вже більше, ніж три століття. Почалось все із далекого 1692 року, коли місто Кристинопіль заснував Фелікс Казимир Потоцький – коронний гетьман. Тоді почалася епоха розквіту міста та його активна забудова. Окрасою Кристинополя став палац, побудований Францішком Салезієм Потоцьким, у якому зараз розміщується наш музей. Також Потоцькими у Кристинополі були побудовані костел Святого Духа та монастир оо. Бернардинів і церква Святого Юра та монастир оо. Василіан. Побудований був і Новаційний дім Сестер Служебниць. Виставка дозволяє подивитися на їхні фотографії, зроблені у 1914-1915 рр., 1930-их рр., 1970-их рр. та порівняти їх із сьогоднішнім виглядом.

Також на виставці представлено багато фотографій радянського періоду міста Червонограда (з 1951 р.): дамба, вид на вулицю М.Грушевського (Возз’єднання), магазин «Універсам», кінотеатр «Перемога», кінотеатр «40-річчя Жовтня», Палац культури, центральна пошта, вид на місто з вулиці А.Шептицького (Молодогвардійців), вулиця Т.Шевченка (Леніна), вид на будівлю міськвиконкому, вид на шахту №1 «Червоноградська». Паралельно з цими фотографіями представлені фотознімки цих будівель та вулиць, зроблені у 2011 та 2012 роках.

Багато з цих фотографій були представлені в книзі «Кристинопіль (1692-1951)», співавтором якої є завідувач нашого музею Галина Гриник. Книга дала змогу читачеві заглибитись у цікаву і вражаючу історію нашого міста, яка надихає, приваблює… Адже за роки місто дуже змінилося і на місцях старого Кристинополя «виросли» нові будинки, вулиці, а також склалися і свої традиції.

Ця фотовиставка дасть змогу по-іншому подивитися на Червоноград, а точніше сказати, придивитися до нього. Ми часто ходимо вулицями міста і не зауважуємо, як воно швидко змінюється. Фотографії дають можливість спинити час, а нашим думкам через спогади поринути у минуле. Можливо, у сімейних архівах шахтарів є також цікаві та оригінальні світлини, з якими вони поділяться з нами і ми із задоволенням доповнимо виставку «Кристинопіль-Червоноград: наше місто у фотографіях».

 

Руслана ЗАРІЧНА,

молодший науковий співробітник

Червоноградської філії

Львівського музею історії релігії

: | Додав: admin | Рейтинг: 2.3/3
Зробити безкоштовний сайт з uCoz