Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2017 » Січень » 31 » ШАХТА «СТЕПОВА»: СЬОГОДЕННЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ
09:24
ШАХТА «СТЕПОВА»: СЬОГОДЕННЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ

На найпотужнішій шахті ДП "Ль­вів­вугілля" цьогоріч заплановано ви­дати на-гора 286 тис. тонн вугілля і про­­к­лас­ти 3 500 метрів розкривних та під­го­товчих виробок.

Надра "Степової" щедрі на вугілля, проте умови видобутку твердого палива-одні з найскладніших. Шахта надкатего­рійна за метаном, небезпечна по вибуху ву­гільного пилу, а численні геологічні  по­рушення та сильний притік води у забоях дошкуляють гірникам у щоденній роботі. Підводило й обладнання, що роками екс­плуатується без капремон­ту, тому мину­лоріч впоратися з річним завданням з вугле­видобутку "Степовій" не вдалося, про­те й підняті на-гора 277 тис. тонн низько­зольного твердого палива - достойний вне­сок у загальну вугільну скарб­ничку ДП "Львіввугілля".

- Наразі гірники ведуть очисну лінію однією лавою, - говорить директор шахти Сергій  Смеречанський. - Стабільно 800 тонн вугілля на добу видобувається з лави №133 (здана в експлуатацію у серп­ні ми­нулого року), яку відпрацьовує комп­лексом 2КД-90, комбайном РКУ-10 колек­тив вуг­левидобувної дільниці №2 (в.о. на­ча­ль­ника Ярослав Мелешко, бригадир Василь Сковрон). Показник зольності 30-35% до­зволяє  напряму  відвантажувати  товарну про­дукцію енергогенеруючим ком­паніям, що  забезпечує  позитивний  фінан­совий результат. До виймання у цьому за­­бої на кінець січня залишилося ще 24 тис. тонн запасів,і планується, що у сере­дині бе­резня місяця гірники завершать роботу й перейдуть у лаву №134. Дільни­ця з ви­добутку вугілля №1, де обов'язки на­ча­льника виконує Юрій Нагурський, бри­га­дир Андрій Лішка, наразі здійснює пере­-монтаж лави № 134. Восени минулого ро­ку через ускладнені гірничо-геологічні умо­ви та несправність обладнання дове­ло­ся призупинити виймання вугілля з цієї лави. Обладнання видане на-гора. У тендері  на  ремонт  стійок  комплексу ДМ пе­реміг Дніпровський агрегатний завод. Пер­ша партія відновлених стійок вже повернулася  на  шахту  і  монтується. А перед служ­бами "Степової" поставлено завдан­ня:  зосередити  усі  ресурси й здійснити своїми силами капремонт комплексу ДМ, що шість років не видавався на поверхню, встигнути змонтувати його, щоб вчасно у середині березня відновити експлуатацію 134 забою. Колективи обидвох видобувних дільниць повинні максимально швидко вийти на планові 900-1000 тонн добового видобутку вугілля, що за якісними показни­ками фактично є товарною продукцією. У вересні заплановано ввести в експлуа­тацію лаву №138, а на початку 2018 року-лаву № 139, згодом 132 та 131 комплекс­но-механізовані забої.

На сьогодні підготовчими роботами є окон­турені та готові до виймання 300 тис. тонн вугільних запасів. Колективи ДПР №1, де начальником Андрій Пашкуцький, бригадири  Олег Кочайдовський та Тарас Курицький і ДПР №2 під керівництвом Богдана Бариша, бригадири Аркадій Піску­нов та Ігор Назарук, працюють у західному крилі заскидової частини пласта Сокаль­ський, розвідані запаси по якому скла­дають 7 млн тонн. До кінця січня плануєть­ся прокласти 220 метрів підземних магістра­лей. Варто відзначити, що минулоріч прохідниками проведено 4025 метрів гір­ничих виробок.

Але наймасштабніша перспектива роз­витку, зазначає керівник вугільного підприємства, це розкриття та ведення очисної лінії по пласту Тонкий із запасами 22 млн тонн вугілля. Є підготовлена інсти­тутом  "УкрНДІпроект"  документація щодо підготовки лав №№565, 566, що надані у Міненерговугілля. За умови втілення цих проек­тів у життя значно зростуть обсяги вугле­видобутку й з'явиться потреба у збі­ль­шенні штату працівників основних про­фесій.

А тим часом молодий ко­лектив "Сте­пової" (середній вік інженер­но-технічних працівників - до сорока років, а робітників - тридцять п'ять) щоден­но до­лає виробничі труднощі, прагнучи у 2017 році  впоратися з  плановим завдан­ням.

Марія ЛУЦЕНКО

 

На фото: перемонтаж лави №134 здій­снює  колектив вуглевидобувної  дільниці №1 під керівництвом  Юрія  Нагурського, а за  хід  робіт відповідає заступник директора з виробництва  Богдан  Майдюк (п'ятий і шостий зліва направо).

: | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Зробити безкоштовний сайт з uCoz