Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Квітень » 4 » … ШАХТАРЮ ГЕОЛОГ НАЧЕ БРАТ
20:45
… ШАХТАРЮ ГЕОЛОГ НАЧЕ БРАТ


У першу неділю квітня своє професійне свято відзначають геологи. Час проведення свята було обрано невипадково, адже закінчення зими знаменує початок підготовки літніх польових робіт та експедицій. Навесні геологи відправляються в далекі райони аж до пізньої осені. Весь цей час представники цієї мужньої професії розвідують корисні копалини, які вкрай необхідні для добробуту людства. Шлях до Львівсько-Волинського вугілля теж проклали першопроходці надр - геологи. На даний час на базі відкритих родовищ у держпідприємстві функціонують сім шахт. Активно працюють шукачі підземних горизонтів і на перспективу. Сьогодні наш співрозмовник - головний геолог ДП "Львіввугілля" Володимир ЛАЗАР.

- Перший прогноз щодо кам'яно-вугільних відкладів у Львівсько-Волинському басейні, їх складу та умов залягання дав у 1912 році вчений-дослідник Михайло Тетяєв. Згодом у 1939 році цю гіпотезу підтвердив польський вчений-геолог Ян Самсонович. Було організовано трест "Львіввуглерозвідка". Однак, серйозні корективи у подальші дослідження внесла війна: майже всі свердловини, які на той час були в роботі, залишилися незакінченими, а основні матеріали досліджень безнадійно втрачені… У 1945 році трест поновив свою роботу. Через чотири роки взяли першу пробу палива із свердловини №262, а першу шахту заклали в липні 1950 року. Майже одночасно з першою були закладені №2, 3, 4, і 5 "Нововолинські".

Пізньої осені 1952 року до Червонограда почали прибувати спеціалісти, техніка, буді­вельні матеріали. Незважаючи на холодні дощі, сльоту, шахтобудівельники почали проходку першої "Великомостівської" шахти, 1953 року - другої та п'ятої, у 1955 році відразу започаткували четверту, шосту, сьому, восьму, дев'яту "Великомостівські", а згодом другу "Червоноградську".

У грудні 1957 року достроково здали в експлуатацію шахту №2 "Великомостівську". Пішло на-гора перше вугілля Львівщини.

Отже, геологи достеменно розвідали підземні галицькі горизонти. Вони передали прохідникам для негайного втручання і перспективної дії шість вугільних родовищ, п'ять із них містяться безпосередньо на території Львівської області. Це - Межирічанське, Забузьке, Сокальське, Тяглівське і Любельське.Далі розбудовувались шахтарські міста Червоноград і Соснівка, селище Гірник. На семи шахтах ДП "Львіввугілля" зараз працюють понад 10 тисяч робітників. Вони підкоряють підземні горизонти, видобуваючи тепло і світло сонячного каменю, достойно утримують свої родини.

- Балансові запаси діючих шахт змен­шуються, гірничо-геологічні умови погіршуються. Варто у Львівському вугільному басейні будувати нові шахти…

- З роками запаси вугілля відпрацьо­вуються. Вже припинили своє існування шахти №1 "Червоноградська", №5 "Великомостівська", "Бендюзька", готується до ліквідації шахта "Візейська". І сьогодні на діючих шахтах ДП "Львіввугілля" балансових запасів вугілля 164 млн. тонн. Найбільше їх знаходиться на полях шахти "Степова", "Червоноградська" та "Лісова". Окрім того, є ще резервні блоки, які, безперечно, будуть розкриватися. Це резервний блок на діючих полях шахти "Зарічна" з запасами вугілля 35 млн. тонн, а також шахти "Червоноградська" - 28 млн. тонн. Цього цілком достатньо, аби вугільні під­приємства Львівщини працювали стабільно близько 30 років.

Щодо будівництва нових шахт, то вже детально розвідані та передані в промислове освоєння поля шахт №3 та №4 "Червоноградські". Зауважу, що будівництво цих копалень передбачено на північному заході від міста Червонограда, в районі сіл Красносілля, Себрівка та Новоукраїнка. Запасів вугілля по цих шахтах близько 170 млн. тонн.

Для збільшення видобутку кам'яного вугілля інститутом УкрНДІпроект вже розроблено техніко-економічне обґрунтування щодо доцільності будівництва розвіданого поля шахти №3 "Червоноградська". Сподіваюся, що цьогоріч Кабінет Міністрів прийме рішення щодо проектування будівництва цієї шахти.

На черзі будівництво шахти №1 "Тяглівська", яка знаходиться в районі міста Белз близько сіл Стаївка, Вогнів і Тяглів.

І ще одне. Для більш ефективної геолого­розвідувальної роботи до ДП "Львіввугілля" найближчим часом буде передана, як від­окремлений підрозділ, Львівсько-Волинська геологорозвідувальна експедиція (начальник Роман Ровицький). Адже варто проводити розвідку полів шахти "Степова", дорозвідувати резервний блок, бурити свердловини для постачання шахт своєю водою… В компетенції цієї експедиції не тільки розвідка покладів кам'яного вугілля, а й прісних підземних вод, запасів будматеріалів (глини, піску). Також геологорозвідувальниками проводяться еколого-гідрогеологічні дослідження щодо закриття шахт, які вже вичерпали свої вугільні запаси.

 

- Володимире Олексійовичу, праця геолога нелегка, однак благородна та самовіддана. Це - відкриття нових родовищ, реалізація заходів Загальнодержавної програми розвитку сировинної бази України. Вона вимагає дисциплінованості та безкорисливої відданості своїй справі. Згадайте, будь ласка, про ветеранів та спеціалістів геологомаркшейдерських служб на шахтах ДП "Львіввугілля"…

- Геологи, а це головні та дільничні, які працюють на шахтах, прогнозують гірничо-геологічні умови під час розкриття, підготовки і відпрацювання вугільних пластів. Одним словом, саме геологи прогнозують умови роботи шахт, аби гірники видавали вугілля на-гора без ризику для життя. Слова подяки сьогодні заслуговують ветерани покоління геологів: Петро Гурей, Анна Кальченко, Людмила Успенська, Петро Мавко, Микола Поліщук. Добрих слів у день професійного свята також заслуговують Валентин Вдовцов та Наталія Гавалко з шахти "Межирічанська", Ігор Янкович та Юлія Дмитрук з "Червоноградської", Світлана Мургузова з "Відродження", Віталій Іванець, Надія Кондратюк та Надія Бондар зі "Степової" та багато інших шукачів підземних горизонтів, які наполегливо забезпечують своєчасне виконання поставлених перед ними завдань.

- Окрім геологів, це свято теж вважають своїм професійним маркшейдера, геодезисти, прохідники шахт. Ваші побажання тим, хто займається пошуком і видобутком корисних копалин.

- Цього дня хочу привітати усіх геологів: молодь, яку покликала романтика і ветеранів, які багато років провели в польових експедиціях далеко від рідної оселі. А для тих, хто ще в професії - нехай завжди буде надійне прогнозування гірничо-геологічних умов, а вугільні залежі не вичерпуються. Бажаю якнайменше тектонічних порушень та нових геологічних відкриттів. Здоров'я, бадьорості та вірності своїй професії.

- Дякую за розмову, нехай запаси вугілля не вичерпуються, а ряди молодих геологів, які обрали цю романтичну професію, збільшуються. Наснаги Вам, віри у майбутнє, міцного здоров'я та добробуту у ваших домівках.

 

Лариса ГУМЕНЮК

На фото:(зліва направо) дільничний геолог Наталя Гавалко, технік-картограф Тетяна Смаль, головний маркшейдер Віра Саган, дільничні маркшейдери Андрій Ярмола та Оксана Ковалик, головний геолог Валентин Вдовцов з  шахти "Межирічанська”.

: | Додав: admin | Рейтинг: 3.7/3
Зробити безкоштовний сайт з uCoz