Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Липень » 14 » ШАХТАРСЬКА ПРОФЕСІЯ
12:11
ШАХТАРСЬКА ПРОФЕСІЯ

Шахтарський край Галичини важко уявити без молоді, яка го­тується вже сьогодні до роботи на вугільних підприємствах. Кажуть, що вдало обрана професія - це запорука успіху. Питання "ким бути?" задає собі  кожен  учень  загальноосвітньої школи. А допомогти мо­лодій людині  визначити своє призначення , зайняти гідне місце у тру­­довому житті і є основним завданням педагогічного колективу Червоно­градського професійного гірничо-будівельного ліцею, який вже не один рік поспіль очолює Надія ПІХОЦЬКА і вкладає у нав­чально-ви­робничий процес багато сили та енергії.

Випускники шкіл Червонограда та нав­колишніх сіл добре знають цей нав­чальний заклад історія якого роз­по­чалася півстоліття тому. Ліцей буде відзначати 50 річчя від заснування 26 квітня 2016 року. Спочатку технічне училище №7, у 1978 році переймено­ване у ТУ №55, а згодом у 2005 році Червоноградське державне профе­сійно-технічне училище №55 отримало статус ліцею. Цей навчальний заклад готує майбутніх працівників за такими професіями: гірничими, будівельно-монтажними, деревообробними, тор­гово-кулінарними. І для багатьох мо­лодих людей ліцей став початком са­мовизначення в житті.

Підготовку робітничих кадрів здійс­нюють, передаючи свої знання, вміння та чималий досвід 35 викладачів та 39 майстрів виробничого навчання. Пова­гою та авторитетом користуються вик­ла­дачі з  гірничих  дисциплін  з  багато­­­річ­ним стажем роботи - майстри виробничого навчання Ярослава Сто­до­льна, Роман Чемерис, Галина Бу­ди­шевська,  Богдан  Кулієвич, Зеновій Шклян­­ка, Марія Токай, Марія Муха, Во­лодимир Гейко, педагоги Любов Анд­рейців, Леся Лозинська,  Мар'яна Прав­долюбенко, Надія Зощук, Галина Кра­­вець. На сьогодні ліцей має сучасну ма­те­ріально-технічну базу - 24 кабінети теоретичного навчання, 12 виробничих майстерень і 11 лабораторій, побутовий блок із спортивним та актовими залами, їдальня, бібліотека, читальний зал, кімнати гурткової роботи, комп'ютерний кабінет. І все це до послуг учнів, які вирішили здобути ту чи іншу професію у стінах навчального закладу. Ліцей сьогодні - це 813 ліцеїстів, з яких 110- майбутні шахтарі.

Щороку заклад радо відчиняє двері перед випускниками шкіл. Саме вибір професії є кроком у самостійне життя. І в цьому, безперечно, важливо не помилитися. Хлопці після 9 та 11 класів ма­ють змогу освоїти гірничі спеціа­ль­ності  -  електрослюсар  підземний, елект­­­розварник ручного зварювання, електрослюсар (слюсар) черговий та з ремонту устаткування.

І не тільки теоретично. Професійні знання і уміння вони здобувають на заняттях спецтехнології та виробничого навчання, а практичні навички під час виробничої практики на шахтах ДП "Ль­віввугілля". Саме тут під наглядом ква­ліфікованих робітників учні опа­новують майбутню професію, вчаться уміло ви­користовувати на практиці здобуті тео­ретичні знання. Пере­бу­ваючи на вироб­ничій практиці, вони можуть на власні очі побачити, яку серйозну справу об­рали. На  даний  час  з  виробництвом зна­йо­мляться учні-практиканти на шах­тах "Відродження", "Великомос­тівська", "Червоноград­сь­ка", "Межирічанська", "Лісова" та "Сте­пова".

Здобуття  професійно-технічної освіти  для одних відкриває шлях на шахти та  підприємства різних сфер обслуговування, інші воліють продов­жити навчання у Дніпропетровському національному гірничому університеті або Червоноградському гірничо-еко­номічному та Нововолинському елект­ро­механічному коледжах. З цими нав­чальними закладами у Черво­ноград-ського ліцею існує тісна співпраця. Торік 17 учнів продовжили здобувати знання, на шахти Прибужжя ДП "Львіввугілля" скерувало 42 випускника, які отримали дипломи за спеціальністю "електро­слю­сар підземний".

Однак ліцеїсти не живуть тільки нав­­чанням. Для них працюють різно­манітні  гуртки - предметні, технічної тво­р­чості, художньої самодіяльності (вокальний, драматичний, хоровий), "Брейнринг". Бажаючі займаються у спортивних секціях з баскетболу та волейболу, клубах за інтересами. Тому ліцей-це приємні зустрічі і творчі зна­хідки, здійснення планів і задумів.

- Специфіка навчання, - говорить ди­ректор ліцею Надія Піхоцька, - нав­чити молодь цінувати важливість робіт­ничої професії. Державне навчання гарантує отримання щомісяця стипендії у розмірі 275 грн, а тим хто потребує - місце у гуртожитку на час перебування у стінах ліцею. Це передбачає Закон Ук­раїни  "Про під­вищення престижності шахтарської праці".

- Наразі, - продовжує Надія Михай­лівна, - викликає занепокоєння ситуація у нашому вугільному регіоні. Змен­шує­ться кількість робочих місць на шахтах, гірникам знову доводиться гур­котом касок під стінами Верховної Ради "ви­бивати" напрацьовану зарплату. Чи буде у майбутньому попит на гірничі спе­­ціальності, якщо шахти реструк­ту­ризують? Запитань, на жаль, більше, ніж відповідей…

Однак, незважаючи на виклики сьогодення, сподіваємось, що шахтарі Львівщини й надалі видобуватимуть вугілля, копальні будуть працювати, Уряд з розумінням поставиться до шах­тарських проблем. Тоді й молоді спе­ціалісти після закінчення навчання ма­тимуть роботу на вугільних під­­при­ємствах і, безперечно, впевненість у завт­рашньому дні, адже ліцей дає змо­гу підготувати надійне майбутнє шах­тарським колективам.

Лариса ГУМЕНЮК

На фото: (зліва направо) го­лов­ний енергетик  Іван Геращенко, елект­рослюсарі   Володимир  Хо­мин, Іван Сенич та учні ліцею, май­бутні елект­рослюсарі  Назар Герус, Олег Андру­щак та Руслан Штибель (3 курс, група 13-14), що проходять нав­чально-вироб­ничу практику в електроцеху  шахти "Великомос­тів­ська".

: | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Зробити безкоштовний сайт з uCoz