Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2012 » Квітень » 2 » ШАХТАРСЬКА ЗАРПЛАТА: ЦИФРИ І ФАКТИ
14:36
ШАХТАРСЬКА ЗАРПЛАТА: ЦИФРИ І ФАКТИ

Чи вчасно виплачується зарплата гірникам? Які перспективи її зростання у 2012 році? Про це розмова з в.о. директора з економіки та фінансів ДП «Львіввугілля»  Олександром ГОРОВИМ.

- Олександре Олександровичу, з яких джерел наповнюється фонд виплат гірникам?

- Це кошти від реалізації товарної продукції – вугілля та державна фінансова підтримка. Вугільна галузь є збитковою. Щороку у держбюджет закладаються цільові кошти і таким чином держава компенсує витрати собівартості однієї тонни вугілля. У минулому році при плановому завданні  з видобутку вугілля 2 млн. 350 тис. тонн нашим шахтам виділено 593 млн. 700 тис. грн. держпідтримки, а на цей рік в зв’язку із зменшенням «плану» до 2 млн. 200 тис. тонн заплановано 585 млн. 900 тис. грн. 

- Яка сума місячного фонду зарплати по ДП «Львіввугілля» з усіма виплатами та нарахуваннями?

- 78 млн. 948 тис. грн.  за січень 2012р. та 78 млн. 556 тис. грн. – за лютий.

- Наскільки зросте ця цифра з березня, коли ставки та оклади нараховуватимуться з мінімальної зарплати 960 грн.?

- Оскільки різниця між рівнями «мінімалки» у 948 та 960 гривень невелика, то в середньому  місячний фонд виплат зросте на 1,8 млн. грн. До речі, лише шахти «Великомостівська», «Межирічанська», «Відродження» та «Лісова» виконали усі заходи з економії та виробили у лютому додаткову вугільну продукцію, реалізація якої дає можливість підняти ставки та оклади, виходячи з 960 грн.

- Чи планується підняття зарплати шахтарям протягом року, адже нині законодавчо визначений рівень мінімальної зарплати 1073 грн.?

- Обов’язково, адже «мінімалка» у 2012 році зростатиме щоквартально.  Проте слід зважати, що  у зв’язку із складним економічним становищем вугільної галузі підняття тарифних ставок та посадових окладів до законодавчо визначеного рівня може відтерміновуватись на півроку. «Львіввугілля» є датованим державою підприємством, тому тільки Міністерство енергетики та вугільної промисловості вирішує, коли здійснити чергове підняття та видає відповідний наказ.

- Останнім часом є багато нарікань від працівників допоміжних підприємств та соцсфери, що нібито їх зарплату виплачують не у однаковій пропорції з гірниками.

- У випадку затримки коштів за товарну продукцію або ж коли немає реалізації вугілля, таке справді трапляється. Як от у зимовий період цього року, коли збагачувальна фабрика ПАТ «Львівська вугільна компанія» через технічні складнощі не приймала вугілля, відповідно, воно не реалізовувалось. А державну фінансову підтримку на собівартість ми, згідно закону, маємо право направляти на виплату зарплати тільки для працівників вугільних шахт. Механізму для пропорційного розподілу коштів між усіма підприємствами ДП «Львіввугілля» у такому випадку у законодавчому полі не існує. Тому і виникають ситуації, коли шахтарі вже отримали аванс, а колективи решти підприємств ще чекають на залишок. Але на сьогодні заборгованості по зарплаті по держпідприємству немає.

- Дуже багато зацікавленості завжди викликає питання нарахування і виплати премій. Роз’ясніть, будь ласка, нашим читачам, яким чином визначається розмір преміювання.

- Нарахування премій здійснюється на основі Положення про преміювання, що є у Колективній угоді між ДП «Львіввугілля», ЛТО ППВПУ та РО НПГУ м. Червонограда. Аналогічний додаток є і в колдоговорах між адміністрацією структурних підрозділів та первинними профспілковими організаціями.

Повинен сказати, що механізм нарахування зарплат і премій на вугільному підприємстві – один із найскладніших. Якщо говорити про окремо взяту шахту, то  розмір премії для колективу вуглевидобувної дільниці залежить від обсягу виконання планового та додаткового завдань. Щодо прохідників, то тут оплата праці напряму залежить від прокладених погонних метрів. Працівники решти шахтних дільниць, а також колективи дитсадків та гуртожитків, що є на балансі шахти, отримують премію, що нараховується в залежності від обсягу та зольності товарної продукції.

Колективи підприємств інфраструктури отримують премію в залежності від показників своєї роботи, за виконання встановлених планових завдань або ж виходячи з показників по держпідприємству загалом.

 

КОМЕНТАРІ ПРОФСПІЛКОВИХ ЛІДЕРІВ

Голова Львівської територіальної організації профспілки працівників вугільної промисловості України Олег Турчин:

- Львівська територіальна організація Укрвуглепрофспілки уважно відслідковує ситуацію з виплатою зарплати на кожному підприємстві ДП "Львіввугілля”. У березні відбудеться чергове підняття ставок і окладів. Наша профспілка вимагатиме, щоб і решта тих кроків, що приведуть зарплату гірників ДП "Львіввугілля” у відповідність до законодавчо визначеного рівня, були зроблені у належні терміни. Основне питання, що зараз на часі - знайти кошти для придбання гірничого обладнання. У нас є гірники, є вугілля, але тисячі разів ремонтована техніка не дає змоги працювати. Не буде видобутку - не буде і зарплати. Ми приклали максимум зусиль, щоб керівництво держпідприємства таки знайшло можливість ввести в дію нові лави на шахтах "Лісова” та "Зарічна”, хоча і за рахунок кредитних коштів.

 

Голова регіонального об’єднання Незалежної профспілки гірників України м. Червонограда Михайло Шабля:

- Викликає занепокоєння той факт, що зарплату (підняття якої  занадто затримують, навіть зважаючи на піврічний мораторій) не виплачують стовідсотково у належні терміни. Розуміємо труднощі адміністрації, проте є Закон України «Про оплату праці», стаття 24 якого чітко роз’яснює порядок виплати зарплатні. Аванс – не пізніше 7-го, а решта суми – до 23-го числа кожного місяця. І це треба виконувати.  А непропорційність виплат шахтарям і працівникам підприємств, які чомусь прийнято називати допоміжними (хоча виробничий ланцюг не може працювати без них) створює незрозумілий розподіл робітників на тих, кому платять відразу і тих, хто може почекати. Але ж родини тих і тих щодня мають видатки! До того ж розрив у рівні оплати праці між гірниками та працівникам решти підприємств держпідприємства є дуже суттєвим.

 

Марія ЛУЦЕНКО

: | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Зробити безкоштовний сайт з uCoz