Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2012 » Листопад » 12 » ЩЕ ОДИН КРОК ДО СТАБІЛІЗАЦІЇ
09:05
ЩЕ ОДИН КРОК ДО СТАБІЛІЗАЦІЇ

Вугільна промисловість України крок за кроком входить в ринкові умови господа­рюван­ня. Для цього Уряд поетапно проводить реформування базової галузі, яка є гарантом енергетичної незалежності держави. У цьому напрямку активно працює і адміністрація ДП "Львіввугілля", де здійснено низку програм, що дають можливість максимально викорис­товувати внутрішні резерви, зокрема, кошти та людські ресурси. Саме про це розмова з в.о. директора з економіки та фінансів ДП "Ль­вів­­вугілля" Олександром ГОРОВИМ.

- На даному етапі ми здійснюємо внутрішню реорганізацію підпорядкованих нам структурних підрозділів, щоб до мінімуму звести витрати на їх утримання та отримати максимальну віддачу від їхньої роботи. Наказом №179 від 24 вересня 2012 р. "Про мінімізацію витрат та зміни в організа­ційній структурі підприємства" по ДП "Львіввугілля" щодо внутрішньої реорганізації вирішено передати: Управління технічного контролю якості вугілля і стан­дар­тів, чергових контрольно-пропускних пунк­тів із Служби безпеки та охорони держпід­при­єм­ст­ва і Монтажнопрохідницьке управління на шах­ти. Це пов'язано з тим, що останнім часом змен­шуються обсяги видобутку та реалізації вугіл­ля. На сьогоднішній день у нас є два джерела кош­­­тів для забезпечення господарської діяльності ДП "Львіввугілля" та виплати зарплат. Це бюд­жет­ні кошти - державна фінансова підтримка на часткове покриття витрат із собівартості, та кошти від реа­лізації вугілля. Якщо зменшується обсяг реа­­лі­за­ції, то держава надає держпідприємству не біль­ший обсяг держпідтримки на собівартість. Таким чином, можна покривати витрати і виплачу­вати зарплату стовідсотково.

Однак проблема в тому, що нормативними доку­ментами передбачено такий порядок: кошти держ­підтримки витрачаються тільки у двох на­прямках - це виплата заробітної плати з усіма на­рахуваннями і оплата електроенергії. Згідно з нор­мативними документами вуглевидобувні під­приємства, тобто шахти, можуть здійснювати ви­пла­ту заробітної плати та електроенергії. Крім шахт, у нас ще є відокремлені підрозділи, які згід­но з нормативними документами отримують зар­пла­ту з джерела реалізації вугілля. Не вистачає кош­тів на виплату зарплат, якщо не компенсують з бюджету, це не дає змоги, не порушуючи діючого зако­нодавства, сплачувати цим категоріям пра­ців­ників зарплату. Існує проблема: крім того, що па­дають обсяги видобутку вугілля, із запізненням вводяться в роботу нові лави, ще трапилась ава­рія на збагачувальній фабриці, що також змен-  шило об­­сяги переробки та виготовлення товарної про­дук­ції. В цій ситуації ДП "Львіввугілля" розгля­дає питання про те, яким чином дати можливість на­шим фінансовим службам сплачувати заробітну плату за рахунок бюджетних коштів.

Рік тому до штату шахт входили працівники Уп­­равління технічного контролю якості вугілля і стан­дартів, тому на нашу думку їхній перехід не при­з­веде до серйозних змін. У типовому штатному розписі передбачені ці професії, і їм було запропо­новано, згідно заяв знову перейти працювати на шах­ти. Тут питання вирішено позитивно. Що стосу­є­ться Служби безпеки та охорони ДП "Львів­ву­гіл­ля", то був час, коли ця служба теж належала до ву­гільних підприємств, потім централізовано ство­рили велику службу охорони, яка безпосе­ред­ньо займалася охороною об'єктів та контро­лювала ситуацію на підприємствах. Зараз дово­ди­ться знову поступатися, переводити працівників назад з метою своєчасної виплати їм зарплати.

Також реорганізацію здійснюємо і в  Монтаж­но­прохідницькому управлінні. Більшість робітників - підземні, які працюють на шахтах, і ми запропону­вали їм без істотних змін умов оплати праці, пере­й­ти на шахту "Зарічна", зі збереженням професій, роз­рядів, положень про преміювання, не змінюючи умов праці та виконуючи ті ж самі функції.

Надзвичайно складною у ДП "Львіввугілля" бу­ла ситуація у вересні та першій половині  жовт­­­ня , адже не було реалі­зації вугілля. Щоб запобігти склад­­но­щам з випла­тою зарплати ДП "Львівву­гілля" й прийняло рі­шен­ня щодо реорганізації, яке не суперечить чин­ному законодавству.

Переведення працівників відбувається згідно заяв за власною згодою. До цього додам, що це важливе питання під неухильним контролем Ль­вівської територіальної організації профспілки працівників вугільної промисловості України (го­лова Олег Турчин) та Регіонального об'єднання Незалежної профспілки гірників України м. Чер­вонограда (голова Михайло Шабля). Наразі 99 відсотків всіх питань, що стояли на порядку ден­ному, вирішено і загалом процедуру переведення працівників завершено.

 

Лариса ГУМЕНЮК


 

: | Додав: admin | Рейтинг: 3.4/5
Зробити безкоштовний сайт з uCoz