У рамках проведення шкіл передового досвіду  головним  інженерам, головним  технологам, маркшейдерам та начальникам прохідницьких дільниць шахт ДП «Львіввугілля» в УКК прочитав лекцію  професор, доктор технічних наук, завідувач кафедри маркшейдерської справи Національного гірничого університету (м.Дніпропетровськ) Юрій ХАЛИМЕНДИК.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

- Такі зустрічі з провідними науковцями гірничої галузі України, – зазначив технічний директор-перший заступник генерального директора держпідприємства Олег АКІМОВ, – дають можливість нашим інженерно-технічним працівникам ознайомитися з перших, так би мовити, вуст з сучасними науковими підходами до тих повсякденних технічних проблем, з якими вони щодня стикаються у надрах прибузьких шахт і використати здобуті знання у роботі. Професор ознайомився із специфікою роботи наших шахт, відвідавши забої шахт «Степової», «Лісової»,  тому його рекомендації матимуть і суто практичний характер.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Юрій Михайлович Халимендик – відомий у вугільній галузі фахівець.
1973 році закінчив Дніпропетровський гірничий інститут за спеціальністю "Маркшейдерія”. Після закінчення інституту працював на шахтах Західного Донбасу, займаючи посади дільничного маркшейдера, головного технолога, начальника дільниці, головного інженера, директора шахти, генерального директора ВАТ "Павлоградвугілля”, в.о. директора ДонУГІ, генерального директора асоціації вугледобувних підприємств «Надра Донбасу”.
У 1984 році захистив кандидатську дисертації, а в 1997 році – докторську. Працює в Національному гірничому університеті з вересня 1997 року.

Сфера наукових інтересів: вивчення тектонічних порушеньв умовах  Західного Донбасу, вплив гірничо-геологічних та технічних факторів на гірничи виробки, розробка способів підтримки штреків для їх повторного використання.
Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, Заслужений шахтар України. Опублікував більше 200 робіт, у тому числі 28 авторських свідоцтва та патенти України та Росії, 7 монографій. Автор трьох наукових відкриттів.

Серед інженерного складу ДП «Львіввугілля» багато наших випускників. І мені приємно зустрітися з вами – вже не студентами, а досвідченими фахівцями,- зауважив професор. – Сьогодні тема нашої лекції – «Технології кріплення».

Впродовж кількох годин науковець розповідав про особливості технологій кріплення прохідницьких вибоїв. Нагадав, що мінімальні затрати  на підтримку виробок, якщо правильно складені та безумовно виконуються  паспорта проведення та кріплення виробок. Юрій Михайлович докладно відповів на запитання, що виникали у наших спеціалістів.

Марія ЛУЦЕНКО

Фото Тараса ТКАЧА