Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Січень » 21 » ВОДОХОРЕЩА У ШАХТАРСЬКОМУ ЧЕРВОНОГРАДІ: ЗЦІЛИТИСЯ ЙОРДАНСЬКОЮ ВОДОЮ
15:29
ВОДОХОРЕЩА У ШАХТАРСЬКОМУ ЧЕРВОНОГРАДІ: ЗЦІЛИТИСЯ ЙОРДАНСЬКОЮ ВОДОЮ

За давніми переказами, уся вода  19 січня у день Хрещення Господнього  — свячена. Тому і побутує традиція у цей морозний зимовий день для зцілення душі та тіла зануритися у крижану воду.




За біблійними відомостями, коли Ісус Христос досяг 30-річного віку, він прийняв хрещення в річці Йордан. Вийшов на берег, а з небес почувся голос Бога-Отця, який назвав Ісуса своїм Сином. І на нього зійшов Святий Дух в образі голуба. Звідси ще одна назва — Богоявлення. Православні та греко-католики вважають, що саме це свято засвідчує таїнство Святої Трійці, адже в цей день з'явився Бог у трьох іпостасях: Бог Отець — в голосі, Син Божий — у плоті, Дух Святий — у вигляді голуба.





У Червонограді вже багато років поспіль на Водохреща віряни збираються на березі річки Західний Буг. Тисячі червоноградців, серед яких і шахтарі, прийшли на березі річки до йорданської купелі і цього року. Прибули і церковні процесії з міських храмів на чолі з настоятелями, які вiдправили спільний молебень i освятили воду.

Зауважимо, що пiд час купання чергували група рятувальникiв на човнi, а на березi - бригада медикiв. Були встановлені намети, де  усiх бажаючих  пригощали гарячим чаєм. «Христос хрещається!» - віталися усі. «На річці Йордан!» - голосно лунало у відповідь.



На вугільних підприємствах ДП «Львіввугілля» працівники шахтарських колективів гуртуються для здійснення традиційного йорданського обряду.

Так, група представників дружного колективу шахти «Відродження» відзначила це величне християнське свято разом, занурившись у цілющу хрещенську воду.

 

Марія ЛУЦЕНКО

На фото: Водохреща на р. Західний Буг; працівники шахти «Відродження» під час йорданської купелі.

Фото Василя ГЕРАЩЕНКА  та Володимира БІГУНА

: | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Зробити безкоштовний сайт з uCoz