Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2017 » Листопад » 2 » ЛІКАР НЕ ЩО ІНШЕ, ЯК СПОКІЙ ДЛЯ ДУШІ
08:24
ЛІКАР НЕ ЩО ІНШЕ, ЯК СПОКІЙ ДЛЯ ДУШІ

Стоматологія  одна  з  найдавніших га­­лузей медицини. Історія цього лікар­ського напрямку складна і не завжди зрозуміла теперішнім пацієнтам. Однак без зубного доктора в дійсності ніяк не обійтись.

Напередодні  професійного  свята журналісти "Гірника" завітали в мед­пункт шахти "Великомостівська", де пра­­цюють поверхневі та підземні мед­сест­­ри і разом з ними лікар-стома­толог Тарас ТХІР. Для них робота меди­ка це - покликання, без якої вони не уявляю­ть сво­го життя.

З першого погляду на молодого лікаря стає зрозуміло - він витриманий, успішний, далеко­глядний. По закінченні Червоно­град­ської гімназії без вагань вступив на навчання у Вінницький національний медичний університет ім. М.Пирогова, от­ри­мав  диплом  за спеціальністю "Стома­то­логія",  кваліфікація  “лікар-стоматолог”. Протягом  2013-2015рр. обіймав посаду лі­каря-інтерна зі стоматології та успішно пройшов інтернатуру у Хмельницькій об­лас­ній стоматполіклініці, де отримав від­повідний сертифікат.

- Розкажіть про себе, Тарасе Ігоро­ви­чу. Що посприяло вибору професії, яку Ви обрали, адже це напружена по­всяк­денна праця та, звісно, само­вдос­ко­­налення?

- Мій інтерес до стоматології виник ще у дитинстві. Батьки за фахом стома­то­логи. Мама Анна Антонівна й досі прак­ти­кує у Червоноградській стоматполік­­лі­ніці. А от батько Ігор Томович змінив квалі­фі­кацію ортодонта. Ось уже двадцять із зайвим років він помічник командира взво­ду оперативно-медичної служби Ль­вівсько-Волинського ВГРЗ, лікар-реаніма­толог.

У житті все, що відбувається, веде нас до досягнення мети, яку ти перед со­бою поставив. Так було і зі мною. По закін­чен­ні інтернатури спробував на практиці опа­новувати професію. Працював у Львів­ській стоматологічній клініці. Однак згодом зрозумів: потрібно повер­ну­тися до батьків. Моїм місцем праці з 2015 року стала саме шахта "Великомос­тівська".

За цей невеликий проміжок часу я дій­шов  до  думки, що до пацієнтів потрібно ставитись з турботою. Адже приходять во­­ни з різними проблемами - якщо різкий зуб­ний біль, допомогу надаю невідкладно. Це суттєво зменшує страждання. Рестав­рація анатомічної форми зуба (по-прос­тому "пломбування") потребує більш ре­тель­ної уваги. Іноді дні бувають досить на­п­руже­ними, доводиться навіть робити по­передній погодинний запис. Вважаю, що стоматологія - це хороша професія,яка поєд­нує психологію людини й майстер­ність лікаря.

- Скажіть, будь ласка, хто пере­важ­но відвідує шахтний стоматкабінет?

- Основні відвідувачі - це працівники шахти. А ще ті, хто за віком чи за станом здоров'я залишили вугільне підприємство. Кожен обирає зручний для себе час. У плані лікування буває чимало складних ви­падків. Іноді доводиться усувати проб­лему зуба, який лікувався років двадцять тому, коли апаратура, технологія та якість надання послуг були не зовсім досконалі. Часом вдається перелікувати, а буває, що вихід один - видалення та протезу­вання.

Я вже третій рік у професії, через два роки підтверджу свій фах на курсах під­вищення кваліфікації. Як на мене, стомато­логія повинна бути якісною, служи­ти на ко­ристь пацієнтам. Тому свою роботу я завжди оцінюю критично, намагаюся ос­воювати нові методики, прагнути до знань. Звісно, та школа, яку я пройшов у ви­ші, це перший крок на довгому шляху ба­жання до досконалості.

…Тарасові Тхору - 26 років. На думку медика професія лікаря відповідальна та складна. Щоб допомогти пацієнту потрібно знати всі тонкощі, постійно удосконалюва­тись у плані діагностики. Від того, наскільки вірно поставлено діагноз залежить кінце­вий результат лікування. За зміну крісло лікаря приймає десять і більше пацієнтів, яким він допомагає перемогти зубний біль. За роки, відколи є шахтний стоматкабінет, пацієнти зрозуміли, що тут і надійно, і до­сить дешево. Правда, як на мене, примі­щен­­ня невелике, однак необхідна стомат­техніка відповідає сучасним вимогам.

Колектив, у якому працює Тарас Іго­рович, дружний, відчувається моральна під­тримка. Молодий доктор говорить, що, ко­ли все добре, тоді й працювати легше. А підняти настрій  йому допомагають спіл­кування з друзями, полювання та риболов­ля. Колеги-медики, у свою чергу, вважають мо­лодого спеціаліста цілеспрямованим та відповідальним, який кваліфіковано на­дає медичну допомогу.

…Закінчилася шахтарська зміна. І не завжди гірники поспішають додому. Одні у профкоми, аби вирішити наболілі питан­ня, інші у фізкабінет, щоб прийняти проце­ду­ри, призначені цеховим лікарем Лари­сою Бондарчук, треті - привести до ладу ротову порожнину у кабінеті стоматолога Та­раса Тхора. Те, наскільки задоволені сво­їм лікарем пацієнти, залежить і від лі­каря, і від них самих.

Лариса ГУМЕНЮК

На  фото: лікар-стоматолог Тарас Тхір за роботою.

: | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Зробити безкоштовний сайт з uCoz