Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Квітень » 29 » МИЛОСЕРДЯ ЗА ПОКЛИКАННЯМ
06:49
МИЛОСЕРДЯ ЗА ПОКЛИКАННЯМ

У народі кажуть, що світ тримає­ться  на  жіночому розумінні та тер­пінні.  Надія ЛИС, завідувачка мед­пунк­том  шахти "Червоноградська", з цим твердженням сперечатися не стала. Кому, як не їй, медичному пра­цівнику з майже п'ятдесятилітнім ме­дичним стажем (до  речі, 23 роки з них вона на чолі  колективу медсес­тер шахти), праця в царині охорони здоров'я  зрозуміла без коментарів.

Про своїх колег, сестер милосердя, з якими працює поруч вже не один рік, Надія Йосипівна розповідала автори­тет­но та з повагою. Говорила як допома­гають шахтарям берегти, а, якщо потріб­но, й відновлювати здоров'я, а також про те, як самотужки створюють зати­шок в невеликому, однак дійсно охай­ному приміщенні здоровпункту, підтри­мують чистоту і порядок.

- У колективі працюють 15 медичних сестер, вісім підземних та сім поверх­невих,- розповідає завідувачка,- Уляна Чикальська, поверхнева медсестра, на­приклад, у медпункті понад 15 років. У її  пам'яті  (а  це  можна перевірити) всі іс­торії хвороби працівників шахти. Вона знає майже всіх, а всі її.

Медсестри шахтного медпункту ви­ко­нують свої обов'язки професійно, швид­ко орієнтуються в ситуації. Панує взає­мо­повага, вони діляться між собою на­­бу­тим досвідом, справедливі у стосун­­ках. В області сестрин­сь­кої спра­ви мед­сестри працюють під керівни­цтвом це­хового лікаря Іванни Баклано­вої. Іванна Іванівна щочетверга веде прийом шах­тарів, кваліфіковано при­зна­чає ліку­вання, надає медичні пора­ди.

Високі зразки милосердя, співчуття та доброти демонструє медперсонал мед­­пункту - Наталія Мусій, Марія Руда, Наталія Гречушнікова, Леся Остапюк, Лілія Русюк, Леся Мітрофанова, Галина Ло­бай, Аліна  Лучин,  Марія  Наконеч­на,фельдшери Марія Антоніщак та Оль­га Єнджієвська. Інструктор з фізкуль­ту­ри-масажист Оксана Власюк своїм професійним масажем знімає болі у хребті та кінцівках. Є у медпункті й тре­на­жер, яким можуть скористатися па­цієн­ти при варикозній хворобі ніг. І саме за це медперсонал отримує подяку та по­вагу від тих, хто звернувся за допо­могою.

Безперечно, можна нарікати на від­сут­ність  дорогих,  часом надзвичайно не­об­хідних медичних препаратів, однак варто гордитися тим, що першу невід­клад­ну медичну допомогу люди в білих халатах нададуть завжди і всім - і шах­та­рю, і кожному мешканцю навколишніх сіл, які звернулися через погіршення самопочуття. Двері здоровпункту, як ка­жуть, відчинені і вдень, і вночі. А ситуації бувають різні. До медсестер приходять зі скаргами на головний біль, хтось хоче проконтролювати артеріальний тиск (а для  машиністів  підйому, електровоза, гірничо-виймальних машин та водіїв ця процедура є обов'язковою), чи виміряти температуру тіла. Мало чим викликаний дискомфорт?

- Кожного ранку,- продовжує Надія Йосипівна,- відбувається здача зміни. З'я­совуємо найдрібніші подробиці, чер­гова медсестра розповідає про кожного па­цієнта, і що потрібно зробити наступ­ній зміні. Іноді трапляються "зустрічі" з симулянтами (усміхаючись, говорить завідувачка), а інший шахтар й не жаліє­ться, поспішає на зміну, а ти дивишся на нього, і боїшся відпускати, бо бачиш, що людина справді нездорова, однак по­чуття обов'язку та відповідальності у нього перевищує всі хвороби.

Буває, що звертаються шахтарі й зі складними травмами. Торік у про­хідника з ДПР був перелом правої сто­пи, іншого доставили з травмою груд­ної клітки. На такі випадки медсестри реагують миттєво. І знову ж допома­гають  вміння  і  профе­сіоналізм, а ще про­с­то варто сказати підбадьорливе сло­во. А, коли виникає не­безпека життю і здоров'ю підземних робітників і пору­шується нормальна ро­бота шахти чи окре­мої дільниці, потріб­но якнай­швид­ше надати невідкладну медичну допо­могу гірникам, які опини­лися в епіцентрі аварії.

В історії медицини поняття як лікар­ської помилки, так і помилок середнього медичного персоналу апріорі бути не може, адже це загрожує життю пацієн­тів. Тому перша заповідь Гіппократа Non nocere ("Не нашкодь") повинна бути в душі кожного медичного працівника на все життя, а також готовність цілком віддавати себе обраній професії.

Лариса ГУМЕНЮК

На фото: (зліва направо) мед­сест­ри поверхневі Уляна Чикальська та Марія Антоніщак,

(у центрі) завідувач­ка медпунктом Надія Лис.

: | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Зробити безкоштовний сайт з uCoz