Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Листопад » 29 » НА ПЕРЕДОВІЙ… В ТИЛУ
09:22
НА ПЕРЕДОВІЙ… В ТИЛУ

Без військової броньованої та автомобільної техніки, на якій пере­су­ваю­ться українські військові, важ­ко було б їм витісняти ворога. Але будь-яка техніка, навіть військова, по­требує ремонту. Допомагає догля­да­ти за технічним станом машин у зо­ні проведення АТО ремонтна рота.

Одним із таких відділень керу­вав наш земляк - Сергій ВАЦЯК, який про­­тягом року боронив східні ру­бе­жі України.

- Закінчивши школу, продовжив на­в­чання в Червоноградському гір­ничо-будівельному ліцеї, де здобув спе­ціа­льність автослюсаря, - розпочав роз­мову Сергій. - Після закінчення ліцею, був призваний на строкову служ­бу у 80-ий аеромобільний полк міс­теч­ка Хи­рів, що на Львівщині. Демо­білізував­шись, я  пішов  працювати  на шахту "Від­родження" звідки і був мобі­лізова­ний на Схід України в 2014 році.

Спочатку направили у військову час­тину, що  в Яворові  там і розподі­лили кого куди. Оскільки Сергій мав спра­ву із автомобілями і відповідну освіту, то й був призначений команди­ром відділення з ремонту автомобіль­ної техніки. Ознайомили із військовою тех­нікою, та отримавши відповідні інст­рукції від командування, воїни-захис­ники  відправилися на Схід. Прибули на Харківщину, розвантажилися і ви­рушили на свою першу дислокацію в се­лище Новоайдар.Тут базувалися ук­раїнські військові артилерії 80, 95 і 24 бригад.

- У  мої  обов'язки, як  командира, вхо­дило відновлювати техніку швидко і з мінімальними витратами. Запчас­тини  нам  доставляли  волонтери, які ди­ву­валися, як  таку застарілу мора­льно і  фізично техніку ми ставимо "на ноги". Техніка, що  стоїть  на  озброєнні в нашої армії: БТР 80, БМП-1, БМП-2, УРАЛи, КАМАЗи, ЗІЛ-131 ще радян­сь­кого виробництва відповідно, термін її експлуатації граничний, тому вона швид-ко виходила з ладу та потребу­вала по­с­тійного догляду. Загалом ре­монт здій­снювали в польових умовах. Пра­цю­вали щодня, адже практично з кожного виїзду техніка поверталася пошкод­же­ною. Я й сам закочував рукава по лі­коть і крутив гайки, - додав Сергій Вацяк. - Копирсатися в двигуні - справа не з легких. Але, коли мали ме­ту і засо­би для її досягнення, то й зав­дання виконувалося вчасно.

А ще пригадує нещодавній солдат, що на одному місці не затримувалися. Йшли слідом за нашими військовими, які раз за разом відвойовували міста і села  від  непроханих окупантів. І там зно­ву  продовжували  відновлювати пошкоджену військову техніку.

Сьогодні  Сергій Вацяк, який демо­білізувався в 2015 році, працює підземним  гірничим  майстром вуглеви­до­­був­ної дільниці №6 шахти "Межирі­чанська". Закінчив Дніпропет­ров­сь­кий національний гірничий універ­ситет за спеціальністю "підземна роз­робка", ра­зом із дружиною Оксаною виховує доньку Анастасію та  будує плани на май­бутнє…

Ігор ЙОСИПІВ 

: | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Зробити безкоштовний сайт з uCoz