Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2017 » Вересень » 28 » ОДИН ЗА ВСІХ ТА ВСІ ЗА ОДНОГО
07:13
ОДИН ЗА ВСІХ ТА ВСІ ЗА ОДНОГО

Червоноградець  Василь  КО­РЕНЬОВ­­СЬКИЙ, механік ДПР-1 шахти "Сте­­пова", саме з тих, хто звик ні на що нарікати, а в разі потреби відразу прийти на допомогу. Ці риси про­явили­ся під час проходження служби в зоні проведення АТО на сході країни, ку­ди був мобілізований у травні 2014 року за другою хвилею мобілізації.

Першу повістку  бійцеві вручили у квіт­ні, забрали на підготовку у військову частину в місто Володимир-Волинський, але згодом повернувся додому. Сумку з речами не розпаковував, ніби відчував, що знову викличуть. На початку травня Ва­силеві повістка прийшла вдруге.

- Усе відбувалося за звичним сце­нарієм, - розповідає Василь Петрович. - Я з'явився у Сокальсько-Червоноград­сь­кий об'єднаний районний військовий комі­саріат, звідти мене та інших хлопців від­пра­вили на Яворівський полігон для проход­жен­ня військової підготовки. Там от­римав посаду відповідно до військового квит­ка - радіотелеграфіст, але, оскільки на шахті працював механіком та мав во­дій­ське посвідчення, служив у розвідроті 24 механізованої бригади водієм БРМ-1К. На початку липня ми вирушили з полігону на східні рубежі України. Стояли на охо­роні артилерійської дивізії під час вико­нан­ня нею бойових завдань, супровод­­жували колони наших військових, на­да­вали вогневу підтримку 80 аеромо­більній бригаді, яка тоді мужньо захищала Луган­ський аеропорт.

- Всім необхідним нас забезпечили, - продовжує розмову боєць. - Перед виїз­дом в зону АТО мені та іншим нашим хлоп­цям зі шахти "Степова" придбали броне­жи­лети, каски, ліхтарики, рації. На рів­ні держави  ми  отримали сухпайки, зброя була укомплектована боєприпа­сами, ма­шини заправлені пальним.

У  вересні, коли 24 мехбригада стоя­ла в місті Лутугіно на металургійному за­воді, ворог розпочав масивний артобстріл в ре­зу­ль­таті якого коригувальник вогню, ко­ман­дир взводу спостереження Володи­мир Гера, який зайняв позицію на дванад­ця­­тому поверсі металургійного заводу, отри­мав поранення в праву руку, осколок заче­пив легені та застряг у хребті. Василь разом зі своїми побратимами під свистом куль та канонадою "Градів" надали йому пер­шу медичну допомогу та доставили сво­го командира у медсанчастину.

- Тоді про небезпеку ніхто не думав, - пригадує Василь. - Потрібно було рятува­ти  пораненого. Я певен, що будь-хто на мо­є­­­му місці вчинив би так само.

У травні позаминулого року демобі­лізо­ваний боєць повернувся до своєї ро­дини та  до праці на шахті "Степова". 5 грудня 2015 року напередодні Дня Зброй­­­них Сил України його було нагород­жено орденом "За мужність" ІІІ сту­пе­ня. На­горо­ду Герой отримав з рук голови Львів­ської облдержадміністрації Олега Си­нютки.

Ті дні боєць згадує неохоче, але ка­же, що з ним служили різні хлопці, проте всі були патріотично налаштовані, згурто­вані, ставилися один до одного з повагою. На передовій повинно спрацьовувати всім відоме гасло - "один за всіх, всі за од­ного", інакше ворога не здолати.

Цього року 24 серпня на урочистому віче з нагоди 26-ої річниці Незалежності Ук­раїни Василь Кореньовський (на фото у центрі) разом із високопосадовцями, учасниками Рево­люції Гідності та дітьми загиблих Героїв АТО був удостоєний чес­ті перерізати символічну стрічку на від­критті меморіалу Героям Небесної Сотні та ро­сійсько-ук­раїнської війни у шах­тарському Червонограді.

             

  Лариса ГУМЕНЮК

Ігор ЙОСИПІВ

: | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Зробити безкоштовний сайт з uCoz