Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Січень » 30 » ПІДНІЖКА… КОПРУ. Або кому вигідний занепад вугільної промисловості Львівщини?
14:01
ПІДНІЖКА… КОПРУ. Або кому вигідний занепад вугільної промисловості Львівщини?


Невтішна перспектива чекає на гірників Червонограда. Протягом останніх років держава не виділяє коштів для розвитку виробництва, на обладання для монтажу нових лав. В той же час мають намір закрити три шахти: «Візейську», «Зарічну» та «Великомостівську».

Якщо доля першої вирішена, яка вже не працює, і залишилося лише її передати до реструктуризації, то останнє повідомлення Міненерговуглепрому про ліквідацію «Зарічної» і «Великомостівської» неабияк стурбували трудові колективи, профспілкові організації, місцеві органи самоврядування, депутатів різних рівнів. Адже в разі реалізації ліквідаційної програми можуть залишитися без роботи тисячі шахтарів, а їхні сім’ї – без засобів до існування.

Переймається шахтарськими проблемами народний депутат України Степан Курпіль. Він уже мав зустрічі з головами профкомів Львівської територіальної організації профспілки працівників вугільної промисловості Олегом Турчиним, Регіонального об’єднання НПГУ м. Червонограда Михайлом Шаблею, керівниками ДП «Львіввугілля», Сокальського району, міста Червонограда.

- Мета цих зустрічей,- розповідає Степан Володимирович,- колективний аналіз ситуації, спільний пошук виходу з кола проблем, що останнім часом нагромадились у ДП «Львіввугілля», мов ті відвали – терикони. А закриття шахт – крах для регіону. Цього допустити не можна. Сьогодні держава повинна підставити червоноградським шахтарям своє плече у питанні фінансової підтримки для промислового розвитку, на обладнання для нових лав.

Ці слова звучали і на мітингу, який відбувся 22 січня в м. Червонограді. Його зініціювала Львівська територіальна організація профспілки працівників вугільної промисловості України, яку очолює Олег Турчин. Того зимового дня на міській площі зібралися всі, кому не байдужа доля вугільної промисловості Прибужжя.

- Ситуація насправді катастрофічна,- зазначив Олег Петрович,- знову зупинилася збагачувальна фабрика, вугілля вантажимо на аварійні склади. Але навіть те вугілля, що наші шахтарі видобувають на застарілій техніці, неможливо реалізувати. ПАТ «Західенерго», яке входить до складу Донецької паливно-енергетичної компанії, не приймає його. В той же час державне підприємство не має коштів на технічне обладнання для нових лав. Відтак, підготовлені забої простоюють без роботи по декілька місяців, а окремі – роками. А зупинка шахт, а тим паче їх ліквідація, призведе до зубожіння міста Червонограда і Сокальського району.

Нагадаємо, що ці проблемні питання Львівська територіальна організація Укрвуглепрофспілки неодноразово ставила перед облдержадміністрацією, галузевим міністерством, Кабінетом міністрів, зверталися за допомогою до самого Президента. Однак безрезультатно.

На мітингу також виступили міський голова Червонограда Ігор Чудійович, голови профкомів шахт «Великомостівська» Ігор Гумен, «Червоноградська» Павло Євтушок, «Відродження» Володимир Пащук та інші.

Учасники віче одноголосно прийняли звернення до працівників вугільної галузі – виступити єдиним фронтом на захист своїх соціально-економічних прав, а також адресували свої вимоги до владних структур: органів місцевого самоврядування, облдержадміністрації, Міненерговуглепрому, Уряду.

- Їх вирішення,- зазначає Олег Турчин,- зніме соціальну напругу в трудових колективах, дасть поштовх до розвитку вугільної промисловості в регіоні, зміцнить фінансово-економічний стан ДП «Львіввугілля».

А для цього, зазначається у вимогах, необхідно виключити шахти «Великомостівська» і «Зарічна» із «Поетапного плану дій щодо передачі збиткових шахт на підготовку до ліквідації» до повної відробки запасів вугілля, виділити 100 млн. грн. для вскриття нових пластів на шахтах «Степова», «Лісова», «Червоноградська», 215 млн. грн. на закупівлю обладнання для монтажу шести нових лав, а також кошти для придбання спецодягу та засобів індивідуального захисту.


Крім того, зняти арешт з розрахункових рахунків державного підприємства та недопущення їх наступних блокувань; вирішити на рівні Кабінету Міністрів України питання закупівлі вугілля, видобутого на шахтах Прибужжя.

Одним словом, вугільна промисловість Львівщини потребує негайного хірургічного втручання. Інакше без вирішення питань фінансування розвитку вуглевидобуток в нашому краї буде неухильно зменшуватися і призведе до втрати робочих місць та збільшення ціни на енергетичне вугілля на Західні теплові електростанції. А цього допустити аж ніяк не можна.

- І не допустимо,- категорично заявив на мітингу Олег Турчин, голова Львівської територіальної організації Укрвуглепрофспілки.

… А тим часом напруга в шахтарських колективах зростає, регіон знаходиться на межі соціального вибуху. Не переступити б її.

: | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Зробити безкоштовний сайт з uCoz