Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2013 » Червень » 7 » ПРЕЗЕНТАЦІЯ: «ШЛЯХАМИ ПРАЦІ, МУЖНОСТІ І СЛАВИ»
07:59
ПРЕЗЕНТАЦІЯ: «ШЛЯХАМИ ПРАЦІ, МУЖНОСТІ І СЛАВИ»

Таку назву має книга-фотоальбом, яка нещодавно побачила світ в Червоноградській міській друкарні і присвячена 55-річчю Львівського вугільного басейну.

На її презентацію, що нещодавно від­булася у музеї "Шахтарська слава" ДП "Львів­вугілля", зібралися журналісти, літе­ратори, працівники бібліотек та музеїв. Зустріч відкрила ініціатор видання, заві­дувач інформаційної служби держпід­приємства Марія Коноплицька.

- Нами вже випущено кілька книг, буклетів, присвячених історії басейну, окремим шахтам, знатним шахтарям, - говорить Марія Богданівна, - але цю книгу ми хотіли зробити по-особливому…

І це вдалося! Вдалося тим, хто без­посередньо брав участь у її створенні: ав­то­рові текстів Анатолію Карасю, вете­ра­нам праці, нашим добрим старожилам, які надали архівні фотографії, людям, не­бай­­дужим до минувщини свого краю, тим, хто поділився спогадами, дизайнерам Аллі Гусаковській, Ірині Фещин, Оксані Лехман, журналістам редакції газети "Гірник" Ла­рисі Гуменюк, Марії Митрофановій, Во­ло­­димирові Зінченку,фотожурналістам Олек­­­сандру Харламову, Тарасові Ткачу. Вис­­­ту­­паючи на презентації, помічник гене­ра­льного директора ДП "Львіввугілля" з пи­тань взаємодії з органами влади, ЗМІ та зв'язків з громадськістю Микола Мисак наголосив: - Ця книга, - данина пам'яті тим вуглекопам, шахтобудівникам, гео­ло­гам, хто відійшов у Вічність, і шана тим, хто і тепер сумлінно трудиться.

У книзі тісно поєдналися минувщина і сьогодення, здійснено екскурс в історію наших земель, глибину віків, детально по­дано інформацію про всі шахти, під­приємства та організації,  структурні та допоміжні підрозділи, навчальні заклади Чер­вонограда, які готують фахівців і зай­маються перекваліфікацією та підвищен­ням  кваліфікації кадрів для потреб Львів­сь­кого вугільного басейну.

Надруковані тут і вітання від представників місцевої влади, проф­спілкових лідерів, керівників галузі. Та, насамперед, видання присвячене людям праці, гірникам, бо вони - творці історії, нашого сьогодення.

Є ким пишатися Львівському вугіль­ному басейну! Тут працює Герой України Сергій Руденко, були і є Герої соціалістич­ної праці, повні кавалери відзнаки "Шах­тар­ська слава", є з кого брати приклад мо­лоді!

Якщо говорити про шахти, то їм від­ведено найбільше сторінок. Про кожну з них створено своєрідний соціально-еконо­мічний портрет, подано виробничу харак­те­ристику, дано оцінку промислових запа­­сів вугілля тощо. Знайшлося місце і для духовної тема­тики. Територія Львівського вугільного басей­ну - під захистом трьох Богород­чанських чудотворних ікон - Белзької, Кристино­пільської і Сокальської. Богоро­диці, як і Свята Варвара, опікуються шах­тарями.

Гірники завжди дружні з піснею. Тому на  перших сторінках презентованого ви­дан­ня вміщено гімн місцевих вуглекопів  "Ми - шахтарі Галичини".

Книга-фотоальбом не була б такою ошат­ною, якісно віддрукованою, якби не сумлінність і старання працівників Черво­ноградської міської друкарні.

- Для нас це був іспит, - сказала ди­ректор друкарні Олександра Червінська.-Книгу такого формату ми ви­да­вали впер­ше, разом з авторами пра­гнули, щоб вона вийшла якнайякісніше.

Видання присвячене не лише шахтар­ській праці, а й місту, яке постало на карті України завдяки тим же шахтарям, шахто­будівельникам. Тому місто має дві дати народження: 1692 рік - Кристинопіль і 1951 рік - Червоноград.

Про значення книги з огляду на істо­рич­не краєзнавство говорила директор Черво­ноградської філії Львівського музею історії релігії Галина Гриник. Варто ска­зати, що наукові співробітники філії музею у процесі роботи над книгою надали чи­мало цінної інформації.

- Такі видання ніколи не залежуються на книжкових полицях бібліотек. Вони завжди у "русі". Затребувані читачами. Попит на них неймовірний! - зазначила дирек­тор Червоноградської централізо­ваної бібліотечної системи Надія Поко­тило. - Найчастіше ними цікавляться шко­лярі, студенти, які вивчають історію…

Бібліотеки Червонограда і Сока­ль­щини отримають подарункові при­мір­ники "Шляхами праці…".

Гість з Києва, журналіст і видавець Валентина Кобзар розповіла про плани ви­дання книг, які будуть присвячені шах­тарям, і в яких  неодмінно знайдеться міс­це розповідям про працівників вугільної галузі Прибужжя. Вона також високо оці­нила презентоване видання.

Під час зустрічі багато говорилося і про важкі будні гірників, і що "Шляхами праці, мужності і слави" доречно возве­ли­чує людей цієї звитяжної професії.

Тарас ЛЕХМАН

 

На фото: презентація книги

у музеї "Шахтарська слава”.

: | Додав: admin | Рейтинг: 3.0/3
Зробити безкоштовний сайт з uCoz