Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Липень » 11 » ПРОФСПІЛКОВИЙ ПЛЕНУМ
12:34
ПРОФСПІЛКОВИЙ ПЛЕНУМ

11 липня відбувся VIII Пленум Львівської територіальної організації профспілки працівників вугільної промисловості України.  Адміністрацію ДП «Львіввугілля» на пленумі представляли перший заступник генерального директора-технічний директор Олег Акімов, заступник генерального директора з охорони праці Валерій Соколовський та головний бухгалтер Тарас Бабій.

Члени територіального комітету  розглядали питання переобрання членів теркому, виконання ДП «Львіввугілля» розділу Колдоговору щодо охорони праці та екології та проведення профспілкових зборів та конференцій у трудових колективах.

Найпалкіші суперечки виникли щодо другого пункту порядку денного. Технічний директор держпідприємства Олег Акімов звітував: рівень травматизму у першій половині року знизився на 3 випадки у порівнянні з аналогічним періодом 2013 року, немає смертельних випадків, знижено кількість профзахворювань. З 27 пунктів розділу Колдоговору про охорону праці адміністрацією у повному обсязі виконано 25, а 2 не виконуються у зв′язку з малими обсягами реалізації вугілля, які мали місце протягом першого півріччя 2014 року. У червні це питання активно вирішувалося і станом на 1 липня на складах шахт 146 тис. тонн гірничої маси. Тому варто очікувати поступового розв′язання проблемних питань з ОП.  

У співдоповіді заступник голови ЛТО ППВПУ Антін Прокопик зауважив, що, попри задовільний стан охорони праці загалом, ситуація із забезпеченням працівників засобами індивідуального захисту маловтішна. Бракує спецодягу, чобіт, рукавиць, а найголовніше – недостатньо головних світильників та саморятівників.

У виступах голів профкомів шахт «Відродження» Володимира Пащука, «Степової» Степана Яреми, «Межирічанської» Сергія Ткача, «Великомостівської» Ігоря Гумена, «Зарічної» Богдана Мороза висловлювалися пропозиції, яким чином покращити становище. Розмова з представниками держпідприємства була відверта. І не менш відвертими були відповіді.

Зокрема, Олег Акімов зазначив, що зараз ДП «Львіввугілля» працює результативно: щодоби на-гора видається 5 тисяч тонн вугілля зольністю 46%, зарплата виплачується вчасно і в повному обсязі.  Проте наявний хронічний дефіцит коштів. Є накопичені десятиліттями податкові борги, тягар у вигляді соцсфери та шахти «Візейська», борги постачальникам, перевізникам та комунальникам тощо.  А щодня на шахтах трапляються незаплановані поломки обладнання, на ліквідацію яких  доводиться виділяти кошти. Щоб дати фронт робіт гірникам, власними силами вводяться у експлуатацію лави, адже за п′ять років дотацій на обладнання не поступало. З покращенням стану реалізації вугілля варто сподіватися збільшення обсягів закупівлі ЗІЗ.

Хоча не завжди питання лежить тільки у фінансовій площині. Заступник  генерального директора з ОП Валерій Соколовський зауважив, що  при проведенні тендерних торгів на закупівлю спецодягу жодна фірма не взяла участь, тому що сертифікованого спецодягу в Україні не виготовляють. А закупити будь-який не дозволяє закон.

У підсумку рішення Пленуму теркому було компромісним: вважати роботу адміністрації ДП «Львіввугілля» щодо стану охорони праці в І півріччі 2014 р.  задовільною, а по забезпеченню працівників ЗІЗ – незадовільною. Також одноголосно прийнято рішення направити Міністру енергетики та вугільної промисловості України Юрію Продану лист з вимогою виділити 10 млн. грн. в рахунок належних «Львіввугіллю» коштів за реалізацію твердого палива з метою закупівлі засобів індивідуального захисту для шахтарів Прибужжя.

Марія ЛУЦЕНКО

 

: | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Зробити безкоштовний сайт з uCoz