Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Травень » 16 » «СТЕПОВА»: ЯКІСНЕ ВУГІЛЛЯ ТА ПОТУЖНА ПРОХОДКА
14:00
«СТЕПОВА»: ЯКІСНЕ ВУГІЛЛЯ ТА ПОТУЖНА ПРОХОДКА

"Степова" - найперспективніша та найпотужніша копальня Західної України, її справедливо вважають флагманом серед прибузьких шахт. Статистика останніх років свідчить, що шахта увійшла у фазу активного розвитку виробництва, щороку на­рощуючи обсяги товарної про­дукції.

Якщо у 2010-2014 роках гірники "Сте­пової" видобували щорічно трохи більше 200 тис тонн, у 2015 - вже 320 тис тонн, то на 2016 рік Міненер­гову­гілля затвердило для шахти планове завдання з видобутку вугілля - 415 тис тонн, і є всі підстави вважати, що шах­тарському колективу, який очолює Сер­гій Смеречанський, виконати це під си­лу. Очисні  роботи ведуться у ла­вах по плас­ту Сокальський, тому видо­бу­те твер­де паливо відправляється безпо­середньо споживачам, а частково на переробку на збагачувальну фаб­рику ПАТ "Львівська вугільна компанія".

Продуктивному вуглевидобутку, як відомо, передують якісні підготовчі ро­бо­ти. Як  розповів  головний інженер Вла­дислав Великий, 2016 рік розпо­чав­ся тяжко, через тривалі акції про­тесту, коли прохідники не ставали до ро­боти, тому  в січні прокладено лише 50 м   гірничих  виробок. Перед  усіма бри­гадами поставлене завдання: подо­лати  відставання  і  завершити  рік у "плані". Сьогодні передумови для цього є: у лютому при плані 390 м проведено 424 м розкривних та підготовчих ви­ро­бок, у березні - 412 м. Прохідницькі ро­боти   ведуться  чотирма  комбайнами 1КСП-32,  проте  один  з  них вийшов з ла­­ду, зараз у ремонті. Тому по схід­ному відкотному штреку бригада Сергія Никитюка дільниці прохідницьких робіт №1, де начальником Ігор Вівчар, веде ро­боти вручну, і належних темпів, від­повідно, немає. Гірники впевнені: щой­но отримають  комбайн  з  ремонту та опус­тять у забій, відразу ж додадуть у роботі. Ще одна бригада під ке­рівницт­вом Тараса Курицького веде ро­боти у 137 бортовому штреку. Нача­льник ДПР №2 Ігор Юрків повідомив, що бригади Аркадія Піскунова та Ігоря Назарука про­кладають 138 та 139 конвеєрні штре­ки відповідно. У добу про­хідники усіх бригад прокладають 16-20 м розкрив­них та підготовчих ви­ро­бок.

138 та 139 лави будуть повністю окон­турені в жовтні, інформував голов­ний інженер шахти. Після цього  про­хід­ницьку техніку переведуть у магіст­ра­льний західний відкотний, ма­гістра­льний задній конвеєрний та 136 бор­-то­вий штреки, тобто  вестимуться  ро­боти з розвитку дальньої заскидової ді­лянки. Планом гірничих робіт по шахті там заплановано 10 лав. Зараз у роботі 133 та 134 лави, до кінця року планово введуться 138 та 139 лави, які пра­цюватимуть протягом 2017 року. Решта шість забоїв  готуватимуться  про­хід­ницькими роботами у 2017-2018 роках. На центральному блоці бригада Сергія Никитюка вестиме конвеєрні штреки 142 та 143 лав.

Найперша необхідність для про­ведення гірничих виробок - аркове кріп­лення. Минулоріч велося погашення виробок шахти "Зарічна", частина під­нятої на-гора "арки" ремонтувалась та повторно використовувалась на "Сте­повій". Наразі ці запаси скінчилися, й зараз гірники змушені вести погашення старих виробок власного підприємства, власними силами відновлювати та зно­ву задіювати старе аркове кріплення в роботі.

Вуглевидобувники "Степової" у бе­резні підняли на-гора 27 360 тонн ву­­гілля,  виконавши план на 111,7%, про­­те  за  підсумками  кварталу є від­­ста-вання.  Дільниця №1, очолювана Ан­д­рієм Баком, бригадир Андрій Лішка, комплексом ДМ та комбайном РКУ-10 відпрацьовує 134 лаву, видаючи понад 431 тонну на добу.У 133 лаві друга вуг­­ле­­видобувна дільниця під керів­ни­цт­вом Андрія Соловка, бригадир Ва­силь Сков­­рон,   використовуючи   комп­лекс ДМ та комбайн РКУ-10, щодобово під­німала на-гора 506 тонн твердого па­лива. 9 квітня через погіршення гір­ни­чо-геологічних умов ця лава була зу­­пи­нена для перемонтажу.

За словами директора шахти Сер­гія Смеречанського, до кінця року на шахті заплановано здати в експлуата­цію 138  лаву  із запасами 383,8 тис тонн, довжина лави 180 м і довжина стов­па 1100м, з якої у нормальному робочому  ритмі  видаватиметься на-гора 750 тонн вугілля зольністю 30,8%. На початку 2017 року  стане до роботи ще  одна  "сокальська"  лава - 139 (за­паси - 310,6  тис  тонн,  довжина  лави 161 м та  довжина стовпа 970 м, добове навантаження - 750  тонн). 

Таким чином, можна прогнозувати: завдяки концентрації гірничих робіт у низькозольних лавах, "Степова" й на­далі видобуватиме якісне тверде пали­во, що  є  запорукою покращення фі­нан­сово-економічного  стану ДП "Львів­вугілля".

Марія ЛУЦЕНКО

На фото: (зліва направо) прохід­ник  Михайло Шклянка, начальник ДПР №2 Ігор Юрків та механік Андрій Овча­рен­ко з шахти “Степова”.

 

 

 

 

: | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/2
Зробити безкоштовний сайт з uCoz