Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Вересень » 23 » ТУТ ЗАВЖДИ ПАМ’ЯТАЮТЬ ВОЛОДИМИРА ДРОЦИКА!
06:48
ТУТ ЗАВЖДИ ПАМ’ЯТАЮТЬ ВОЛОДИМИРА ДРОЦИКА!

З ініціативи письменника і видавця Ігоря Даха у Червонограді відбувся вже VI Всеукраїнський щорічний конкурс ім. Володимира Дроцика (1940-1993 рр.), поета, журналіста, шахтаря. Його учасників та гостей приймала Червоноградська ЗШ №9. І це другий рік поспіль. Такий захід планують провести наступного року. Не випадково хтось з учасників сказав: “Володимир Дроцик прописався у дев’ятій школі”. Цьогоріч на конкурс свої книги надіслали 16 авторів з Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської та Рівненської областей. Їх оцінювало журі – рада конкурсу у складі Любові Денисюк (директор ЗШ №9), Галини Лех (завідувач шкільною бібліотекою) та Надії Голько (вчитель). Спонсорами виступили міський голова Андрій Залівський і куруючий відділенням “ЮніКредітБанк” Володимир Коваль.

Усі урочистості розпочалися з пісні Ольги Голузинець на слова Володимира Дроцика “Місто над Західним Бугом”, яка давно вже стала візитівкою, гімном конкурсу.

У вступному слові директор школи Любов Денисюк щиро подякувала всім учасникам (хоч дехто й не зміг прибути), гостям, автору Ідеї Ігорю Даху, спонсорам. Наголосила на важливості проведення таких літературно-мистецьких заходів, особливої їх користі для молоді, і приємно, що молодь також бере в них участь. Відразу зазначимо: в актовій залі навчального закладу не було байдужих школярів. А пісні у виконанні дитячих ансамблів “Гармонія” та “Усмішка” (музичні керівники – Юлія Цюпа й Оксана Паралюш), якими супроводжувалося нагородження лауреатів і переможців, стали окрасою свята. У їхньому репертуарі переважали героїко-патріотичні твори, пісні, присвячені бійцями АТО. Це – не випадково, цим молодь живе, вболіває за долю України.

За результатами оцінювання та голосування членів журі – ради конкурсу лауреатами (крім дипломів, вони ще й отримали медалі) стали у номінації “Поезія” – Андрій ГРУЩАК за збірку віршів “Дощ”; у номінації “Проза” – Ярослава МАТІЧИН за роман “Шляхами Первозванного”; у номінації “Дитяча книга” – Ольга РЄПІНА за книжку “Діткам на дрімки”; у номінації “Книга юного автора” – Олена ФЕДЮРА (учениця Червоноградської гімназії, слухач МАЛіЖу) за дитячий детектив “Маріко і Банко”; у номінації “Краєзнавство” – Богдан ЛАДАНАЙ за книжку “Путівник у світ мудрості”.

Не у всіх номінаціях члени журі – ради конкурсу вирішили нагороджувати авторів за повною категорією призових місць, утім, і тут було чимало сюрпризів, несподіванок, приємних відкриттів. Отож, свої дипломи отримали: у номінації “Проза” – Андрій ГРУЩАК за книги “Знак орди” та “Над прірвою” (I місце); у номінації “Поезія” – Тетяна ГРИЦАН за збірки “У сяйві сакур” та “Резонанс на білих долонях листа” (i місце); Людмила РЖЕГАК за збірку “Землі і неба перегуки”, Надія БОЙКО за збірку “Шлях додому” (II місце); Людмила ПУЛЯЄВА за збірку “Зустрінемось у часі”, Мирослава ДАНИЛЕВСЬКА-МИЛЯН за збірку “Королівська познака” (III місце); у номінації “Дитяча книга” – Павло РИЗВАНЮК за книгу “Місяці-красунці” (I місце); Наталія КОВАЛЬСЬКА за книгу “Колискова” (II місце).

Збірка віршів Ігоря ДАХА “Сивіють приспані кургани”, присвячена подіям на Сході України, бійцям АТО (результат його творчих відряджень у зону війни), яку автор просив розглянути поза конкурсом, нагороджена грамотою міського голови Червонограда Андрія Залівського.

Усі книги, що надійшли на конкурс, будуть передані бійцям АТО.

Як виняток, журі розглянуло рукописні твори і також нагородило авторів дипломами, навіть ввело конкурсну категорію “Добірки”. Тут переможцями стали у номінації “Поезія” – Олеся ФРАНКО з добіркою віршів “Істина життя” (I місце); Надія БОЙКО “Де ж та правда?”, Микола ТИМОЩУК “Ностальгія” (II місце); у номінації “Проза” – Богдан ДЯЧИШИН за твір “Слово життя” (I місце).

Крім членів журі — ради конкурсу нагороди вручали заступник міського голови Червонограда Наталія Турко, голова Львівського відділення Української асоціації письменників Елла Красноступ, голова Червоноградського літературно-мистецького об’єднання “Третій горизонт” Ольга Голузинець.

На учасників конкурсу чекала приємна екскурсія: відвідини Червоноградської філії Львівського музею історії релігії (Палац Потоцьких).

Володимир Дроцик любив життя, любив людей, любив Рідне Слово, Україну. Цікаво було послухати роздуми конкурсантів. Його наймолодша учасниця, учениця гімназії Олена Федюра сказала:

- Цей конкурс дає змогу розкритися юним літераторам, почути думки старших і досвідченіших авторів, стимулює до праці.

- Радує те, – говорить найстарша учасниця конкурсу, поетеса Людмила Ржегак, – що Володимир Дроцик відкриває все нові і нові таланти, імена. Так, він живе, бо ми його пам’ятаємо і його пам’яті проводимо конкурс.

VI Всеукраїнський конкурс ім. Володимира Дроцика завершився, підбито підсумки, вручено нагороди. Тепер триває робота з підготовки до проведення сьомого конкурсу. І як приємно, що на адресу бібліотеки Червоноградської ЗШ №9 вже надходять авторські книги.

Тарас ЛЕХМАН

 

: | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Зробити безкоштовний сайт з uCoz