Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2014 » Квітень » 15 » ВУГІЛЬНА РОЗВІДКА
09:16
ВУГІЛЬНА РОЗВІДКА

У першу неділю квітня своє профе­сійне свято відзначили представники ро­мантичної професії - геологи. Про ро­боту геологічної служби розповів голов­ний геолог ДП "Львівву­гіл­ля" Володи­мир ЛАЗАР.

- Володимире Олексійовичу, Ви ку­рує­те роботу шахтних геологів…

- На кожному вугільному підприємстві згідно штатного розпису є головний геолог, дільничі геологи і картограф. У їхні обо­в’яз­ки входить вивчення залягання вугіль­них пластів і бокових порід , проведення випробувань гірничих виробок, а також скла­дання карт потенційно небезпечних місць по викидонебезпечних пластах, гірничо-геологічних прогнозів на ведення очисних і підготовчих робіт. Також геологи здійс­ню­ють нагляд за напрямком гірничо-експлуатаційних та розвідувальних робіт, якістю відпрацювання родовищ на ділян­ках, облік геологічних порушень, що стаю­ть на шляху гірничих робіт і складання пла­нів гірничих робіт. Сьогодні багато зу­силь вимагають складні гірничо-гео­логічні умови на "Степовій". Тому головний геолог шахти Віталій Іванець та дільничі геологи Іван Медвідь та Надія Кондратюк працюють у тісній зв’язці з прохід­никами, які прок­ладають виробки у зоні тек­то­ніч­ного пору­шення біля  Жу­же­лянсь­кого насу­ву, де амп­літуда перепаду висот  сягає  20-30 метрів.

- Які на сьогодні запаси твердого па­ли­ва в нашому вугільному регіоні?

- Станом на 2014 рік у Черво­ноградсь­кому гірни­чому промисловому районі є близько півмільярда тонн покладів кам’я­ного вугілля. Балансові запаси, тобто такі, що розвідані для промислової розробки, скла­дають 164 млн тонн. Зокрема, найбіль­ше  - 60 млн тонн - на шахтних по­лях "Сте­по­вої". "Червоно­градська"  має 39 млн тонн промислових запасів, а  шахта "Лісова" - 20 млн тонн. Найбільш відпрацьовані по­ля шахти "Великомос­тівська", проте там ще 5 млн. тонн вугілля є розкритими. Цьо­го достатньо як мінімум на десять років роботи цієї шахти-ветерана.

- З  серпня  минулого  року  в  склад держ­­під­при­ємства  увійшла Геолого-роз­відувальна експедиція…

- Колектив цього відокремленого під­приємства - геологи та гідрогеологи -  на чо­лі з Романом Ровицьким ви­конує чимало спеціалізованих робіт на шахтах. Це бу­ріння поверхневих гідророз­відува­льних сверд­ловин на шахті "Лісова" та у ШСМНУ для спостереження за хіміз­мом грунтових вод. Аналіз відібра­них проб прово­дить наше управління "Західпромсанекологія".

На всіх шахтах є поверхневі свердло­вини, пробурені для геологорозвідки кілька десятиліть тому, а згодом затампоновані. Зрозуміло, що з часом під впливом при­род­них факторів тампонажні матеріали дефор­мувалися.  Зараз деякі свердловини по­тріб­но перетампонувати - розбурити ствол, за­лити густий глиняний розчин, по­тім поставити пробку, залити цементним роз­чи­ном. Цим теж займається колектив екс­педиції.  Їхніми ж силами проводиться еко­лого-гідрогеологічний моніторинг під­земних вод і вплив інших негативних фак­торів на стан навколишнього середо­вища. Мені, як головному геологу держпід­приєм­ства, приємно співпрацювати з досвідченими професіоналами, які вчасно і ква­ліфіковано виконують потрібні роботи на своїй ділянці виробництва.

 

Марія ЛУЦЕНКО

 

На фото: (1)  го­ловний геолог ДП “Львіввугілля” Воло­димир Лазар та про­відний геолог Оль­га Куземко; (2(справа, зліва направо) головний гео­лог  шахти  “Степо­ва”  Віталій Іванець, тех­­ніки-картографи Світ­лана Мар­ків та Наталія Мінченко; (3) про­ведення гідро­­­­розвідувальних робіт на полі шахти “Лі­­со­ва”;

: | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Зробити безкоштовний сайт з uCoz