Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Травень » 5 » ЧИ ПОТРІБНА УКРАЇНІ ВУГІЛЬНА ГАЛУЗЬ…
12:42
ЧИ ПОТРІБНА УКРАЇНІ ВУГІЛЬНА ГАЛУЗЬ…

21 квітня у Міжнародному цент­рі культури  та  мистецтв Києва від­бувся  третій з'їзд шахтарів України, організаторами якого виступили Проф­спілка працівників вугільної промисловості України та Незалеж­на профспілка гірників України.

Головне питання на порядку ден­ному було "Про критичний стан у вугі­ль­ній промисловості України та шляхи його подолання". На з'їзд прибули Мі­ністр енергетики та вугільної проми­сло­вості Володимир Демчишин, на­род­ні депутати.

Від шахтарів Львівщини учасни­ками цього форуму були в.о. генера­льного директора ДП "Львіввугілля" Ярослав Наливайко, заступник техніч­ного директора Сергій Руденко, голови шахтарських профспілок - Львівської територіальної організації Профспілки працівників вугільної промисловості України Олег Турчин, Регіонального об'єд­нання Незалежної профспілки гір­ни­ків України м. Червонограда Ми­хайло Шабля, голови первинок шахт, відокремлених підрозділів та збага­чу­вальної фабрики ПАТ "Львівська ву­гільна компанія".

Основним завданням з'їзду було дати відповідь на запитання, чи по­трібна Україні вугільна галузь, а також звернути увагу керівництва держави на проблеми шахтарів. Основні вимоги-повернути державну підтримку галузі, встановити справедливу ринкову ціну на вугілля, прийняти план розвитку па­ливно-енергетичного комплексу, а та­кож план розвитку шахт, де є запаси вугілля.

Під час виступу голова Профспіл­ки працівників вугільної промисловості України Віктор Турманов зазначив, що програма розвитку вуглепрому засно­вана на явно нереалістичних показни­ках, у відомстві не володіють інфор­ма­­цією щодо реального стану справ. А голова Незалежної профспілки гір­ни­ків України Михайло Волинець зая­вив, що непрофесійні та безвідпові­дальні дії керівництва профільного Мі­ністерства призвели до глибокої кри­зи в галузі за всі роки незалежності України.

Лідери шахтарських профспілок піддали різкій критиці "кабальний" до­говір на імпорт електроенергії в Украї­ну, через який ряд ТЕС знизив вироб­ництво електроенергії і припинив ку­пу­вати  вугілля. Також  профспілкові лі­де­ри наголосили, що останнім часом значно  зросла  соціальна  напруга у шах­тарських колективах. Шахтарі на межі вибуху через невиплату зарплати (нагадаємо, що зароблені кошти гір­никам не виплачували три місяці). І тому останнім часом вуглярі змушені вдаватися до страйків і активних про­тестів  через  те, що  вугільна  галузь опи­­нилася під загрозою знищення.

Шахтарі на з'їзді досить емоційно сприйняли виступ Міністра енергетики та вугільної промисловості Володи­ми­ра Демчишина, який намагався роз­повісти гірникам про спроби мініс­тер­ства виплатити борги за зарплатами, причиною він назвав неможливість вчасно отримати кошти з держбюд­жету, оскільки кошти потрібні державі на ар­мію  та  правоохоронні органи. Не­га­тивну реакцію залу також викли­ка­ла заява міністра, що ринкова ціна вугіл­ля на сьогодні становить близько 1 тис гривень.

Делегати зажадали від Володи­мира Демчишина лише конкретики що­до програми з розвитку галузі, а не чергових обіцянок, яким шахтарі вже дав­но не вірять.

Учасники з'їзду у своїх виступах говорили про рішення уряду щодо ма­сового закриття шахт і подальші уря­дові дії з припинення бюджетного фі­нан­сування державних підприємств галузі. Вся урядова стратегія відносно ву­гільної галузі будується на мінімізації пото­чних бюджетних витрат, без ура­хування наслідків таких рішень навіть на найближчу перспективу.

Серед тих, хто мав слово - голова Львів­ської терорганізації Укрвуг­ле­проф­спілки Олег Турчин, голова пер­винної організації НПГУ шахти "Сте­пова" Віталій Оніжук та голова пер­винки збагачувальної фабрики ПАТ "Ль­вівська вугільна компанія" Ольга Шкоропад.

Виступаючи на з'їзді, голова ЛТО ППВПУ Олег Турчин сказав:

-У вугільному регіоні Львівщини мо­лодь й дотепер здобуває професію шахтаря у навчальних закладах. Якщо ми, шахтарі, сьогодні не об'єднаємося і не збережемо свій шахтарський край, нащадки згадуватимуть нас як руй­нівну силу. Не можна допустити   зни­щення шахт, адже це майбутнє наших дітей.

- Центральна збагачувальна фаб­рика ПАТ "Львівська вугільна ком­панія" на межі виживання, - наголо­сила голова профспілки ЦЗФ Ольга Шкоропад.- Власники заборгували робітникам 11 млн грн по зарплаті. Фабрика у свою чергу має борги перед Об­ленерго, яке систематично нас зне­ст­румлює, чим паралізує роботу. Ми не можемо розірвати цей "гордіїв ву­зол".

Результатами роботи з'їзду було прий­няття кількох документів і поста­нови з'їзду, яка містить звернення від імені тисяч шахтарів України до пре­зидента з приводу надзвичайно важкої ситуації, що склалася у вугільній га­лузі, а також про відставку міністра ене­ргетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина, та заяви щодо охорони праці, соціальних пи­та­нь і пенсійного забезпечення.

З'їзд шахтарів також наполягає найближчим часом провести засі­дан­ня Ради національної безпеки і обо­рони України, на якому виробити за­хо­ди  щодо врегулювання кризової си­туації  у  паливно-енергетичному комп­лексі країни.

У постанові з'їзду також є звер­нен­ня про внесення змін до держбюд­жету України, в якому має передба­чатися необхідна кількість видатків на держпідтримку вугільної галузі.

Нагадаємо, що попередні два все­українські з'їзди гірників проходили у 1995 та 1998 роках. Традиційно з'їзди проводяться  в  період  гострих криз і соціальних напруг. Цьогоріч українські шахтарі двічі пікетували Кабмін і Вер­ховну Раду. Однак уряд і профільне міністерство вимоги мітингувальників до кінця не виконують, а продовжують курс на ліквідацію вугільної галузі. То­му у разі повного ігнорування поста­нови з'їзду шахтарі мають намір про­вести загальноукраїнські акції про­тес­ту і стати на захист прав та інтере­сів вугільників.

 

Лариса ГУМЕНЮК

 

На фото: (знизу) голова ЛТО ППВПУ Олег  Турчин  виступає на з’їз­ді;

(зверху) голо­ва РО НПГУ м.Черво­но­града  

Михайло   Шабля (перший справа). 

 

: | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Зробити безкоштовний сайт з uCoz