Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Серпень » 23 » БЕЗ ПРАВА НА ПОМИЛКУ
06:33
БЕЗ ПРАВА НА ПОМИЛКУ

Майстер-підривник - одна із найнебезпечніших та найшанова­ні­ших професій  на вугільному підпри­єм­стві. Лише досвідченим гірникам до­віряють прокладання підземних ма­гістралей буропідривним спосо­бом у замкненому просторі шахти.

Вже понад десять років Петро ЩЕР­­БА (на фото) виконує цю відпо­ві­дальну роботу на шахті "Лісова".

- Ніколи не гадав, що буду шахта­рем, - говорить Петро Федорович, -  я народився на Рівненщині, зростав на Волині, усі в родині -  аграрії, батько був головою  колгоспу. Але, як-то ка­жуть, бачить Бог з неба, що кому треба. У 1998 році прийшов на шахту "Лісова" прохідником. А  у 2005-му  начальник дільниці ВіТБ Іван Лапкевич та тодішній начальник дільниці буропідривних ро­біт Володимир Бас загітували мене йти на курси майстрів-підривників. Так з тих пір і працюю.

 Зараз буропідривні роботи на "Лі­совій"  ведуться під керівництвом гір­ни­чого інженера Андрія Пар­хоменка. Діль­ниця монтажу-демон­тажу у серпні проходить розрізну піч лави №117, де є потреба пробивати зем­­ну глибочінь за допомогою вибухів­ки.

Робота підривника суворо контро­лює­ться. Перед кожним спуском - обо­в'язковий медогляд. Отримав наряд - і на склад, за вибухівкою та спецоб­лад­­­­нан­­ням. Усі матеріали  видаються та зда­ються під підпис.У підготовлені шпу­ри за­кладається вибухівка, пат­рони, де­то­натори, гідропатрони,мон­тує­т­ь­ся елект­рична мережа до пере­но­с­ного дже­рела електричного струму. Кілька­разово пе­ревіряються показники газу метану та цілісність мережі. За першим сигналом майстра-підривника гірничий майстер відводить усіх праців­ників на безпечну відстань - не менше150 м від місця вибуху, обов'язково  на  свіжий стру­мінь по­­­вітря, за водяний заслон. Тод­і вико­ну­ється вибух. Разом з  гірни­чим  майст­­ром  перевіряється стан ви­робки піс­ля перевітрювання. Якщо все гаразд - за сигналом підхо­дять робітни­ки розчи­щати брили вугіл­ля та породи. Усі етапи роботи - суворо регла­мен­то­в­ані спеціа­льними інструк­ція­ми. Пас-порт гірничої виробки дотри­му­ється стовідсотково. Відпові­даль­ність велика - на­самперед за безпеку колег-гірників, тому й дріб­ниць немає. "Сім раз  від­міряй - один раз  відріж"- це якраз про БВР. Щодва роки в Уч­бово-курсовому комбінаті майст­ри-під­рив­ники підтверджують свою квалі­фі­кацію.

- На шахті всього вісім підривників,-розповідає Петро Щерба, - і двоє з них-Роман Олійник та Юрій Данилюк зараз мобілізовані та служать на Сході країни, розміновують поля, про них була стаття у  березневому  "Гірнику".  Лев  Гу­лько вже відслужив та повернувся до робо­ти. Добрі  спеціалісти  Богдан Бас, Ва­силь Калька, Роман Яремчук, Ігор Ма­рідко,  дуже сумлінні завідуюча під­зем­­ним складом вибухових матеріа­лів Люд­мила Прокопик, роздавальниці Оль­га Курка та Галина Квасниця. Ко­лектив у нас дуже дружний, і це говорю не для крас­ного слівця - й справді на зміну щодня йду з настроєм.

Напередодні  професійного  свята дос­відчений гірник побажав усім ко­легам по забою безаварійної роботи, мир­ного неба, і, головне, щоб здоров'я не підводило.

Марія ЛУЦЕНКО

: | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Зробити безкоштовний сайт з uCoz