Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Серпень » 2 » ЯК ВИРВАТИСЬ З ПОЛОНУ МІНУСІВ?
06:26
ЯК ВИРВАТИСЬ З ПОЛОНУ МІНУСІВ?

Про сучасні проблеми колись ус­пішного вугільного підприємства й шляхи виходу з кризи розповідає призначений у липні виконую­чим обов'язки директора шахти “Межирі­чанська” Ігор КРОКОШ.

- За перше півріччя гірники "Ме­жирі­­чанської" видали на-гора 72 996 тонн рядового вугілля. До плану не додано 39 004 тонни. У липні при плані 1075 тонн в добу піднімається на по­верхню 609 тонн.

Зараз працюємо двома лавами. Як­що введена у роботу в травні лава №191, де очисні роботи веде колектив вугле­видобувної дільниці №6 (началь­ник Андрій Труш, бригадир Василь Жеребецький), вже вийшла з монтажної камери і видобуток з неї близький до планового показника 504 тонни у добу, то лава №390 працює незадовільно. Цей очисний забій з початку відробки працює в складних гірничо-геологічних умовах, надроблений пластом п8 "Ме­жи­річанський", тому утворилася зона підвищеного гірничого тиску в нижній частині лави. А від відробленої сусід­ньої лави 389 - зона опорного тиску. Найскладніша ситуація склалася в се­ред­ній частині лави, де спостерігалося обрушення порід покрівлі до 5-6 м. Крім того, у зв'язку з поступленням у лаву з підошви  води, породи  розмокають і втра­чають свою стійкість. Утворюється додатковий гірничий тиск і секції комп­­лексу сідають на "жорстко".

Понад рік лаву № 390 експлуатує колектив дільниці з видобутку вугілля №3 (начальник Сергій Вацяк, бригадир Михайло Карпів). Окрім зазначених вище перешкод, гірникам не дає пра­цю­вати на повну незадовільний стан механізмів. Керівництвом шахти та дільниці прий­маються відповідні заходи для ви­ходу лави із складних гірничих умов та покращення роботи. За остан­ній тиждень проведено комплекс робіт по вивільненню затиснутих сек­цій, від­новлено роботу комбайна УКД-200-250. Одночасно здійснюємо по­точ­­ний ре­монт гідросистеми мехком­п­­лексу ДМ, попередньо було замінено 400 м стрічки та 500 м кабельної про­дукції. Я впевне­ний, що проведений комплекс заходів дасть результат, і з серп­ня лава працю­ватиме у плані.

Щодо проходки, то за півроку про­йдено 900 м підготов­чих виробок, що складає 101,1% плану. У липні ста­ном на 20 число пройдено 121 м гірничих виробок при плані 180 м. 

Зараз прохідники готують лаву № 592 із запасами 130 тис тонн, запла­нований термін введення в експлуа­тацію якої - лютий 2017 р. й лаву №378 із запасами 200 тис тонн, що повинна запрацювати наприкінці року. Ці лави-високозольні.

Колектив ДПР №1 під керівництвом Михайла  Пителя  (бригадири  Віктор Лебідь та Назар Косянчук)  проходить 592   конвеєрний  штрек  комбайном ГКПС та 378 оконтурюючий штрек бу­ро-вибуховим способом. ДПР №2, яку очолює Віталій Винар, бригадир Ігор Висоцький, буро-вибуховими робо­тами готує 592 бортовий штрек.

Загалом роботу прохідників гальму­вали перебої з постачанням вибухівки з початку року. До того ж  один комбайн ГКПС виданий на поверхню для ремон­ту, але через брак коштів цей процес затя­гується. Як тільки комбайн приве­демо у робочий стан, відразу опустимо в забій для проведення 366 бортового штреку. Лаву № 366 із запасами рядо­во­го вугілля 315 тис тонн заплановано ввести в роботу на початку 2018 р.

Говорячи про перспективу копа­льні, варто згадати й про ще не вскри­тий пласт  "Супутник"  потужністю  0,6-1,1 м, балансові запаси якого склада­ють 2,5 млн тонн, промислові - 2 млн тонн. При наявності відповідного об­ладнання тверде паливо з цього пласта можна піднімати багато років поспіль.

Згідно  з  перспективним  планом розвитку вугільного підприєм­ства до 2020 р., у 2017 р. планується вуглевидобуток на рівні 284 тис тонн, у 2018 р. - 301 тис тонн, у 2019 р. - 307 тис тонн.

Для покращення фінансово-еконо­мічного стану підприємства ведеться робота з оптимізації чисельності пра­цівників, триває процес передачі до­шкільного закладу у комунальну влас­-ність Чер­во­нограда, гуртожиток вже на ба­лансі міста.

- Головне, що  колектив  руки  не опус­кає, - підсумував Ігор Володими­рович, - прагне надолужити відставан­ня, хоча й об'єктивних чинників неза­до­вільної роботи не бракує. На­сам­­-перед це стара техніка, відсутність пов­ноцінного матеріально-технічного за­без­печення та складні гірничо-геоло­гічні умови, адже найкращі ділянки шахт­ного  поля давно відпрацьовані. Про­­те виконувати планові завдання треба. Керівництво ДП "Львіввугілля" приділяє багато уваги стабілізації ро­боти шахти,  і є всі підстави вважати, що найближчим часом "Межирічан­ська" вийде з полону мінусів.

Марія ЛУЦЕНКО

: | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Зробити безкоштовний сайт з uCoz