Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Березень » 31 » НА ВАРТІ ПОКРАЩЕННЯ ПРИРОДНОГО ЛАНДШАФТУ
07:16
НА ВАРТІ ПОКРАЩЕННЯ ПРИРОДНОГО ЛАНДШАФТУ

Рішення про необхідність ство­рення організації , яка б взяла на себе виконання робіт,  безпосередньо пов’я­заних з видобутком вугілля, а саме  розміщення та формування породи, профілактику займання та гасіння при її займанні, цілий ряд інших і в першу чер­гу екологічних процесів, було прийняте у грудні 1970 року. Мін­вуг­лепромом України був  виданий окремий наказ. Три місяці ве­лись різні організаційні та підготовчі роботи,  в результаті -  11 березня 1971 року перший бульдозер виїхав на терикон.

Так почало свою роботу Спецуп­равління з гасіння териконів і рекуль­тивації земель, створене з метою бо­ротьби із забрудненим  атмосфер­ним повітрям і для покращення са­нітарно-гігієнічних умов населення нав­колишніх сіл і міст.

Цьогоріч колек­тив Спецуправ­ління відзначив 45-річчя підприємства. З са­мого початку тут пра­цювало 25 чо­ло­вік, з них п'я­теро - і­нженерно-техніч­ні праців­ники. Пер­шими началь­ни­ками діль­ниць  були  Богдан  Головатий  та Іван Сло­нопас. Ва­гомий вклад в роз­виток підприємства внесли керівники-Володимир Ма­ринич, Євген Васили­шин та Віктор Чай­ка. З 2014 року тру­довий колектив працює під керів­ницт­вом  Олексія Му­жика.

Варто сказати, що спочатку умови роботи управління були надзвичайно склад­ні. Більшість териконів, відсипка яких була почата до 1971 року в процесі екс­плуатації, самозаймалися. При го­рінні териконів в навколишню атмос­феру виділялись шкідливі і ядовиті гази, які в декілька разів перевищували ГДК.

У 1970 р. у Львівсько-Волинському ба­сейні горів 31 терикон із загальним об'ємом 11,5 млн м  горючої маси. Вга­мувати усі осередки займання пород­них відвалів вдалося лише у 1987 р.

 На сьогодні в управлінні працюють дві дільниці під керівництвом Михайла Токаря та Тетяни Медведєвої, які ве­ду­ть роботи по формуванню і про­філа­к­тиці породних відвалів,  ре­куль­­тивації земель. Дільниці по перекачці та зне­шкодженню шахтних вод й  допо­міжну очолюють Олег Ковалик та Тимур Лю­барський.

Існуюча технологія добування вугіл­ля спричиняє негативний вплив на ото­чуюче середовище через порушен­ня земель і утворення відходів, за­бруд­нює  водяні джерела,повітряний басейн і грунт. Прийняті  Спецуп­рав­лінням  мі­ри спричиняють зменшенню цієї дії. В результаті проведеної рекуль­тивації про­ходить не просто відновлен­ня, а по­кращення природного  ланд­шаф­ту  і підвищення  продуктивності  лісопоса­док на спланованих відвалах. Так сила­ми Спецуправління всього рекуль­ти­вовано 1783 гектари відробле­них зе­-мель і передано сільському господарст­ву 596,4 гектари земельних угідь в Чер­вонограді, 1186,5 га у Волин­ській об­ласті.  Крім  того, озеленено біль­шість по­родних відвалів. Озеленення прово­дилось згідно з рекомендаціями Доне­ць­ко­го ботанічного саду. Висад­же­на на териконах біла акація, клен, чор­на віль­ха, чорна сосна і береза доб­ре прижи­лись. Висіяно трави - донник, ісоп лікар­сь­кий, костер безостий. Ве­лика робота проводилась по захисту атмо­сфери від шкідливих викидів ко­телень шахт.

У Спецуправлінні до сьогодні пра­цюють ветерани, які почали  свою тру­дову діяльність з перших років його іс­ну­вання - Надія Бочковська,  Марія Гна­­тюк, Ірина Осідач, Володимир Соро­ка,  Ярослав Столяр, Борис Шипінко, Михайло та Надія Івашків, Тетяна Мед­ведєва, Галина Гапон, Любов Адодіна, Оксана Стецик, Емілія Новотинська.

Серед тих, кого в ювілейний день уп­равління згадали добрим сло­вом за роки сумлінної праці, є: Іван Па­гулич, Святослав Білоус, Ігор Шпак, Пет­ро Мись, Василь Яремчук, Богдан Ру­да­кевич,  Михайло Ментух, Роман Сла­вич, Анна Газдович, Ярослава Вас­ь­ко, Анна Різун, Анна Теслюк, Галина Тю­тюнникова, Ігор Клімченко, Ігор Огоро­д­ник, Михайло Тимосевич.

Досвід роботи і традиції ветерани передають молоді, яка теж вносить свій вклад в розвиток підприємства - це Ма­рія Юристовська, Тетяна Воля­нюк, Га­ли­на Пелех, Денис Лукієнко, Ма­­рія Коз-­ловська, Ольга Козарєзова, Тетяна Мо­лібожко, Юрій Гнатів, Юрій Кульчи­цький, Анна Сербенська, Наталя Бе­ль­кова.

 45 років - це набутий досвід, про­фе­сійна зрілість, вміння вирішувати най­складніші завдання та боротися з труднощами сьогодення. А труднощів чи­мало: насамперед необхідно зміц­нювати матеріально-технічну базу під­приємства для ефективного вирішення поставлених завдань. Безперечно, по­бажань та  планів у колективу багато. Ми впевнені, що наша праця потрібна всім - від малечі до людей старшого по-ко­ління. Чисті повітря, вода та земля життєво важливі для здоров'я всіх меш­канців нашого шахтарського регіону.

Галина ГАПОН,

провідний інженер з охорони праці і техніки безпеки

Спецуправління

 

На фото: колектив пра­ців­ників Спецуправ­ління; електро­слюсар Михайло Мен­тух, слюсарі Юрій Са­но­цький, Володи­мир Олій­­ник, Василь Яник,Михайло По­­кид­ко, Да­ніель  Нав­рузов та майстер Юрій Ку­ль­­­чицький (у центрі).

        

: | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Зробити безкоштовний сайт з uCoz