Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2016 » Березень » 3 » СТАН ВИРОБНИЧОГО ТРАВМАТИЗМУ ТА ПРОФЕСІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ У 2015 РОЦІ
12:07
СТАН ВИРОБНИЧОГО ТРАВМАТИЗМУ ТА ПРОФЕСІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ У 2015 РОЦІ

За 12 місяців 2015 року на заходи з охорони праці спрямовано 19 млн 132,89 тис грн., що становить 2,2% кош­тів, отриманих від реалізації ву­гі­льної продукції.

Фінансувалися такі напрямки:  удо­с­коналення системи управління охоро­ною праці  та безпекою праці, удоско­налення  системи  вентиляції та  де­-га­­­зації вугільних шахт, запобігання ви­буху газу та пилу, забезпечення безпеки роботи машин, обладнання і техноло­гічних комплексів (витрати на експертні обстеження), протипожежний  захист вугільних шахт, поліпшення  умов праці та стану здоров’я шахтарів тощо. На придбання засобів індивідуа­льного і колективного захисту згідно з "Комп­лекс­ною програмою підвищення стану безпеки праці…"  витрачено 6 млн 688,85 тис грн. (1,21% коштів від реа­­лізації вугільної продукції).

За 2015 рік на шахтах і підпри­ємст­вах ДП "Львіввугілля" сталося 107 не­щас­них випадків на виробництві.  По­рівняно з аналогічним періодом 2014 року відбулося збільшення загального рівня травматизму на 12 випадків та зменшення профзахворювань - на 67 випадків. Ріст травматизму відмічено на шахтах "Степова", "Відродження", "Чер­воноградська". Розподіл нещасних випадків за травмуючими факторами наступний: обрушення породи і вугілля-28 нещасних випадків, падіння людей під час пересування - 19, падіння пред­метів - 25, інше - 35.

  Згідно із статистичними даними, ос­новна вікова категорія травмованих віком від 31 до 40 років з досить знач-ним стажем роботи 5-10 років. Ос­нов­ними  причинами  нещасних  випадків були  незадовільний  стан  проходів у гірничих виробках та на території шах­ти, особиста необережність потер­пілих під час пересування, знаход­жен­ня ро-бітників у незакріпленому прос­­то­рі, по-рушення  інструкцій з охорони праці при виконанні змінного наряду робіт, невиконання інструкцій з охорони праці, порушення паспортів кріплення.

Варто зауважити, що усі ці причини організаційного характеру і пов'язані з порушенням виробничої і техноло­гіч­ної дисципліни, незадовільною ор­гані­зацією робіт, недостатнім конт­ро­лем і вимогливістю з боку посадових осіб та неякісним проведенням інструкта­жів під час видачі нарядів.

Щодо рівня професійної захво­рю­ва­ності серед працівників відокрем­лених підрозділів держпідприємства, то аналіз показників свідчить, що пило­вий  бронхіт  становить 19%, від  усіх проф­­зах­ворювань, антракосилікоз 36%, радикуліт  40%,  інші 5%. Найбіль­ше ви­падків профзахворювань зафік­со­вано серед працівників віком 41-50 років з робочим стажем 11-20 років.

З метою покращення стану охоро­ни праці, зниження рівня травматизму і профзахворювань наказом № 8 від 22.01. 2016 р. за  підписом  т.в.о. ге­не­раль­ного директора ДП "Львіввугілля" Андрія Дяченка директорів відокрем­лених підрозділів зобов'язано: забез­печити належну виробничо-технологіч­ну дисципліну серед працівників шахт і підприємств з метою зниження за­га­льного рівня травматизму та проф­за­хворювань, посилити  персональну від­повідальність  за  якість  оформлення на­рядів, проведення  інструктажу та конт­роль керівниками робіт на зміні за дотриманням всіх необхідних заходів безпеки при виконанні наряду. З метою зниження рівня профзахворювань від­повідним посадовим особам та керів­никам дільниць суворо контролювати забезпечення ефективного функціо­нування засобів пилоподавлення, про­ве­дення обмивок гірничих виробок, на­явність і працездатність водяних за­-слонів у необхідних місцях.

Головним інженерам шахт дору­че­но встановити особистий контроль за якістю прове­ден­ня і кріплення підго­тов­чих виробок, звернувши особливу увагу на застосу­вання стандартної за­тяжки для кріплен­ня забоїв, наявність на замках аркового кріплення по дві скоби та наявність на рамах аркового кріплення інших необ­хід­них кріпильних елементів (метале­вих стяжок, дере­в'яних розпірок та за­тяжки по всьому периметру виробки). Також керівникам підприємств, на яких зафіксовано ріст травматизму, наказа­но притягнути до дисциплінарної відпо­відальності пра­ців­ників, діяльність чи бездіяльність яких  призвела до зростання виробни­чо­го травматизму.

 

Валерій СОКОЛОВСЬКИЙ,

заступник генерального директора

з охорони праці ДП "Львіввугілля"

 

 

: | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Зробити безкоштовний сайт з uCoz