Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Січень » 15 » СВЯТА ВАРВАРО, ОСІНИ ВСІХ, ХТО СПУСКАЄТЬСЯ В ЗАБОЇ...
08:43
СВЯТА ВАРВАРО, ОСІНИ ВСІХ, ХТО СПУСКАЄТЬСЯ В ЗАБОЇ...

Гірники Прибужжя відзначили величне храмове свято - день покровительки шахтарів святої Варвари. Вже понад десятиліття цей празник займає особливе місце в духовному житті нашого краю, де вугільне виробництво є основним. Цьогоріч освячено і новозбудовану церкву св.Варвари у Червонограді.

Вшанування святої покровительки розпочалося з презентації ікони св. Вар­­вари Ярослава Гладкого, виконаної в особливій, унікальній техніці  - дере­во­­рит у позитиві, у музеї "Шахтарська сла­ва" ДП "Львіввугілля".

Керівник інформаційної служби Ма­рія Коноплицька  запросила до слова директора Червоноградської філії Ль­вів­сь­кого му­зею іс­­торії релігії Галину Гри­ник, яка  роз­повіла про творчий шлях та  особ­ливі риси, притаманні роботам майст­ра.  Ми­тець  Ярослав  Гладкий, арис­то­крат чор­ного штриха, як назива­ють  його  мис­­­тецтвознавці, широко ві­домий  в Ук­раїні як різьбяр та майстер гра­вюри. До речі, маючи фах інженера, кілька років свого життя він присвятив роботі на шахті "Відрод­жен­ня". Як розповів  відвідувачам  виставки, серед яких  був і перший  керівник  держ­під­приємства  Ярослав  Шаварський, по­тяг до мистецт­­­ва він мав завжди.  А років  сорок  то­му  разом  з дружиною Світ­­ланою Яро­слав Михайлович побу­вав у Києві, в музеї Тараса Шевченка, де поба­чив офорти Великого Кобзаря з творів Ремб­рандта та загорівся ба­жан­ням відтворити шедеври світового мис­тецтва на дереві.Спроба була вда­лою... Упродовж більш як двад­цяти років митець удосконалює, шлі­фує та по­глиб­лює свою майстер­ність. Не маючи спеціальної мистецької освіти, майстер чудово володіє різцем. На виставці в шахтарському музеї Гладкий презенту­вав, окрім ікони св. Варва­ри, також ікону Матері Божої Кристи­нопі­ль­ської та роботу "Забави Ісуса Хрис­та та Івана Хрестителя".  На па­м'ять про презента­цію в.о. генераль­ного дирек­то­­ра ДП "Львіввугілля" Яро­славу Шавар­сь­кому Світ­ла­на Гладка пода­рувала альбом, присвя­­чений твор­чості нашого зем­ляка.

Напередодні  свята в церквах міст Червонограда, Сокаля, Соснівки та се­лища Гірник відбулися Служби Божі в пам'ять за  загиблими та  померлими гірниками.

17 грудня святі отці та краяни моли­лися за здоров`я шахтарів, їхніх родин та мир в державі. Також святкові молеб­ні  відбулися й на відокремлених під­­­­­­при­є­м­­ствах ДП "Львіввугілля".

У Червонограді в День Святої вели­комучениці Варвари - покрови­тельки та заступниці гірників Галичини відбу­ло­ся посвячення престолу, Божествен­на літургія та входження в новозбудо­ва­ний храм Святої Варвари, яку від­­служив Високопреосвященний Мит­ро­полит Львівський Української Авто­ке­фальної Православної Церкви Ма­карій.

Настоятель церкви Святої Варвари отець Олег Дякович подякував першо­му керівнику держпід­при­ємства Яро­сла­ву Шаварському, дирек­торам шахт, які своєю благодійністю долу­чилися до будівництва Божого храму.

По завершенні  Божественної літу­р­гії біля пам'ятника загиблим шахтарям відбулася загальноміська поми­наль­на панахида за участю священиків христи­янських конфесій, представників місь­кої влади та мешканців міста.

Після поминальної панахиди до па­м'ят­­ника загиблим шахтарям від ке­рів­ництва ДП "Львіввугілля", шахтар­­ських профспілок,  колективів  відокрем­лених підрозділів були покладені ко­шики з кві­­тами.

У  вшануванні пам'яті загиблих та померлих шахтарів взяли участь - тех­ніч­ний директор-перший заступник ге­не­ра­­ль­ного директора ДП "Львів­­ву­гіл­ля" Олег Акімов, в.о. помічника гене­раль­ного директора Максим Купровський, голова Львівської терорганізації Укрвуг­лепрофспілки Олег Турчин, голова РО Незалежної профспілки гірників України м.Червонограда  Михайло Шаб­­ля, ди­рек­­тори шахт та керівники допо­міжних під­приємств.

Марія ЛУЦЕНКО

Володимир ВОВК

На фото: (зверху) презентація іко­ни святої Вар­вари у музеї "Шах­тарсь­ка слава" ДП "Львіввугілля", в.о. ге­не­рального дирек­то­­ра держпідпри­єм­ства Ярослав Шаварський (перший справа); (знизу) по­кла­дання кві­тів до па­м'ятника за­гиблим шах­тарям у Червонограді.

: | Додав: admin | Рейтинг: 2.5/2
Зробити безкоштовний сайт з uCoz