Вітаємо Вас на сайті газети "Гірник" ДП "Львіввугілля".
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Вересень » 4 » ВДЯЧНА ДОЛІ
09:36
ВДЯЧНА ДОЛІ

Саме так розпочала нашу розмову завідуюча учпунктом шахти "Межирічанська" Ганна ГНАТИК.

 - У Червоноградському учбово-курсовому комбінаті я  з 1977 року, - згадує Ганна Петрівна. - У цьому ко­лективі високоосвічених, інтелігент­них та відданих своєму покликанню людей я і сформувалася як особистість та спеціаліст. Там же і познайомилася зі своєю другою половинкою - чоловіком Богданом Степановичем. Він прийшов на курси прохідників з "шостої" шахти, побачив мене і більше ми не роз­лу­чалися. Невдовзі ми одружилися.  Наші два сини пішли чоловіковою до­ро­гою: Степан - механік дільниці шахтного транспорту на "Черво­ноград­ській", Андрій працює у шахтомонтажному управлінні. З середини 80-х і до 2006 року я працювала майстром вироб­ничого навчання на шахті "Бен­дю­зька", а після її закриття перевелася на "Ме­жи­річанську". Хвилювалася: як мене сприйме новий колектив? Але все скла­лося добре. Директор УКК Гри­горій Мочульський постійно каже нам на нарадах: працюйте так, щоб гірни­кам було зручно. Тому завжди нама­гаюся не створювати зайвої бюрок­ра­тичної тяганини, доступно пояснити, розтлу­ма­чити, але й суворо запитую, чи учень добре засвоїв матеріал та усі правила безпеки. Адже вугільне ви­робництво досить травматичне, і найго­ловніший фактор травматизму - людська неуваж­ність, необережність.

Як розповіла Ганна Гнатик, у цьому році прийому на шахту немає, тому і в ос­новному відбувається переквалі­фі­кація кадрів усередині підприємства. Є потреба у професії, є заяви - людину скеровують на курси з відривом від виробництва в УКК. А курси без відриву щодня веде у своєму кабінеті сама завідуюча.

- Важливо, щоб гірник працював за близькою йому спеціальністю, зна­йшов себе - говорить завідуюча учпунк­том. - Усі хочуть на підземні роботи: і зарплата вища, і шкідливий стаж рахує­ть­ся.  Тому спочатку  йде  хлопець на рік уч­нем гірника підземного, а там, у забої вже зорієнтовується, до чого має хист, бо не кожен може дихати вугіль­ним пи­лом біля прохідницького комбай­ну або відробити зміну у замкненому про-с­торі лави. Тоді вже й пише заяву на курси. Так, цьогоріч  17 чоловік отри­мали кваліфікацію гірників очисного забою, 5 стали гірниками з ремонту ви­робок, гірниками підземними-ма­ши­ністами гірничих виїмкових машин -14 чоловік, електрослюсарями - 10, про­хідниками - 5.

- Дитинство моє минуло у с.Сілець, з сусідськими дітлахами часто гуляли біля шахти №8 "Великомостівська".  Де я тоді могла подумати, що все моє життя буде пов'язане з вугільними ко­пальнями! - завершила розмову Ган­на Гнатик. - І так швидко промайне біля шахтних копрів…

Марія ЛУЦЕНКО

 На  фото:   завідуюча   учпунктом шах­­­ти”Межирічанська” Ганна Гнатик при­й­­­має заяву на проходження курсів у слю­­саря-ремонтника Юрія Тимківа.

: | Додав: admin | Рейтинг: 5.0/1
Зробити безкоштовний сайт з uCoz